Rögles tränare Cam Abbott har lidit av depression.
Rögles tränare Cam Abbott har lidit av depression. Foto: Thomas Johansson/TT

Äntligen pratas det psykisk ohälsa i NHL och SHL

1:04 min

Ishockeyns starka maskulinitetsideal och machokultur har gjort att ämnet psykisk ohälsa varit tabubelagt. En demontränare i NHL och röster inom Hockeysverige gör att ämnet nu hamnar på agendan.

– Det håller på att hända saker, säger Rögles tränare Cam Abbott.

Hör hela reportaget i ljudfilen nedan.

Mental ohälsa inom elitidrotten är alltmer omtalat och i NHL lyfts nu frågan av en av de stora demontränarna – Mike Babcock. 

– Mental styrka ska aldrig blandas ihop med mental sjukdom, säger han i en uppmärksammad intervju i amerikansk tv.

Ämnet har varit tabu inom ishockeyn, men sakta öppnas dialogen upp. Enligt professorn i psykologi, Pär Pettersson, som arbetat både i SHL och med Tre Kronor, är de små uttryck vi sett av psykisk ohälsa inom ishockeyn hittills bara toppen på ett isberg. Han vittnar om ätstörningar, depressioner och en osund kravbild.

Internationell statistik säger att upp till en fjärdedel av alla spelare i SHL skulle kunna vara drabbade av psykisk ohälsa. En som lidit av depression och som inte är rädd att tala om frågan är Rögles tränare Cam Abbott.

– Ishockeyn är inte lika öppen som resten av samhället. Det finns en kultur som kan kallas macho, men det håller på att hända saker, säger han.

Forskning som Pär Pettersson gjort visar att professionella ishockeyspelare har svårare än andra yrkesgrupper att återhämta sig mentalt vilket gör att de riskerar psykisk ohälsa. 

Pettersson gläds över att ämnet äntligen tas upp.

– Jag är lite glad, inte för att ohälsa börjar bli ett populärt begrepp, men för att man vågar lyfta problematiken, säger han,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista