Charlotte Kalla
Charlotte Kalla. Foto: Nisse Schmidt/TT

Norsk kross i Toblach – Kalla utanför pallen

0:54 min

Charlotte Kalla fick ge sig för den röd-vit-blåa armén i Toblach. Fem norskor åkte förbi svenskan i jaktstarten.

1. Marit Björgen, Norge
2. Ingvild Flugstad Östberg, Norge +0,3
3. Heidi Weng, Norge +0,8
----
6. Charlotte Kalla +41,9
15. Ida Ingemarsdotter +1.44,6
16. Ebba Andersson +1.55,3

Marit Björgen vann 10 kilometer klassiskt i Toblach efter att ha spurtat ner lagkamraterna Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng på upploppet.

Charlotte Kalla åkte in som sexa, 42 sekunder efter Björgen, och var inte alls nöjd med sina skidor.

Det var frustrerande, jag fick slita redan från start och det kostar energi.

– Det är som att det inte går att kräma ur det man har i kroppen när man inte har det där pangbettet, säger Kalla till Radiosporten.

Svenskan startade först i milloppet efter segern i lördags och hade 22 sekunders försprång på Marit Björgen. Men Björgen öppnade i ett ursinnigt tempo och efter drygt halva loppet hade fem norskor åkt ikapp Charlotte Kalla.

I en brant uppförsbacke efter sju kilometers åkning tog energin slut för Charlotte Kalla och hon fick släppa kontakten med tätklungan.

– Jag försökte ta deras ryggar och åka så energisnålt som möjligt, men de var för starka i dag helt enkelt, säger Charlotte Kalla.

Kalla behåller dock förstaplatsen i den totala världscupen, 98 poäng före Ingvild Flugstad Östberg.

I herrarnas jaktstart över 15 kilometer klassiskt tog den unge norrmannen Johannes Hösflot Kläbo säsongens sjunde seger. 21-åringen är därmed den första någonsin att vinna sju världscuplopp innan nyår.

– Det är fantastiskt bra åkt av Kläbo, men han visade också att han är mänsklig med tiondeplatsen i fristil i går, säger Torgny Mogren.

Daniel Rickardsson blev bäste svensk på en 25:e plats och Marcus Hellner blev 30:e.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista