Franrikes vm
Foto: Henrik Montgomery/TT

Fransk skräll – slog Norge VM-finalen

1:00 min

Handbollshimlen lyser som vanligt röd, vit och blå. Det ovanliga är att den lyser på franska. Frankrike vann finalen mot storfavoriten Norge med 23-21.

Frankrike är världsmästare i handboll på damsidan för första gången sedan 2003. I finalen mot Norge visade man ännu en gång varför man anses ha världens bästa försvar.

Medan Handbollens vänner (Norges supportergrupp) gjorde alla försök till normala konversationer meningslösa - vad heter tinnitus på norska? - gjorde de franska försvararna livet surt för de norska stjärnorna. Mittnian Stine Oftedal neutraliserades på samma effektiva sätt som Sveriges Isabelle Gulldén i semifinalen, och trots att VM:s skyttedrottning Nora Mørk fortsatte att imponera (sju mål i finalen), räckte det inte mot Frankrike.

Norge höll jämna steg målmässigt ända in i slutet, men saknade den kreativitet som behövdes för att lösa upp den franska försvarsknuten när det behövdes som mest. Fyra norska straffmissar, eller franska straffräddningar om man så vill, bidrog också till utgången.

Stor matchhjälte för Frankrike blev Alexandra Lacrabère som satte matchavgörande 23-21 med en knapp minut kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista