Anita Östlund och Alexander Majorov.
Anita Östlund och Alexander Majorov. Foto: TT

SM-skrällen med till EM

0:20 min

Skrällen i konståknings-SM, vinnaren Anita Östlund, är uttagen till EM i januari. Som väntat får även Sverigeettorna Matilda Algotsson och Alexander Majorov åka till Moskva.

Sverigeettan Algotsson, som tidigare i höstas ordnade den svenska kvotplatsen till OS, fick oväntat stryk av blott 16-åriga Östlund i SM i helgen. Nu blir EM avgörande för om Sveriges olympiska kommitté tänker ta ut någon åkare till OS, och i så fall vem av Östlund och Algotsson som får åka.

Majorov behöver också visa resultat i EM, som avgörs 15 till 21 januari, för att få en biljett till Pyeongchang.

”För våra tre singelåkare blir EM en av säsongens viktigaste tävlingar och chansen att nå kriterierna för att bli uttagna till OS. För Anita blir det här hennes första EM, hon har mognat mycket i sin åkning bara nu under den här tävlingssäsongen. För Matilda blir det tredje gången. Det är en stark trio som vi skickar till Ryssland”, säger Anna Hörnqvist, sportchef i konståkningsförbundet, i ett pressmeddelande.

Östlund, som gör mästerskapsdebut, har målsättningen klar för sig.

– På EM är det att försöka åka så bra som möjligt, försöka få till det som jag planerat i programmet och lite på min teknik, säger hon till Radiosporten.

– Jag hoppas att jag kan fortsätta prestera bra och ta mig till de stora mästerskapen, speciellt OS, och göra bra placeringar där.

För första gången på flera år har Sverige även ett isdanspar i EM, Malin Malmberg och Thomas Nordahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista