Justin Gatlin har varit avstängd för dopning vid två tillfällen.
Justin Gatlin har varit avstängd för dopning vid två tillfällen. Foto: Tim Ireland

Gatlin utreds för dopning – igen

Två gånger tidigare har den amerikanske sprintern Justin Gatlin varit avstängd för dopning. Nu är den regerande världsmästaren i centrum för en tredje dopningsutredning.

Brittiska The Telegraphs reporter, som påstod sig jobba med ett filmprojekt, fick ett erbjudande av Gatlins tränare Dennis Mitchell och agenten Robert Wagner om att få köpa dopningspreparat genom deras kontakter.

Tidningen gick vidare med uppgifterna och på måndagen beslutade sig Gatlin för att sparka tränaren Mitchell. Enligt löparstjärnans juridiska företrädare kan Gatlin också, för att visa sin oskuld, visa fram alla dopningstestresultat de senaste fem åren. Agenten Wagner var bara tillfälligt anlitad av Gatlins mångårige agent Renaldo Nehemiah.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) utredningsenhet (AIU) har tillsammans med USA:s antidopningsverksamhet startat en utredning av Gatlin.

– Anklagelserna är extremt allvarliga och jag vet att AIU utreder detta enligt det mandat som de har, säger Sebastian Coe, ordförande i IAAF.

Justin Gatlin blev avstängd för dopning både 2001 och 2006. När han vann 100-metersloppet i VM i London i augusti buade publiken.

The Telegraph började sin granskning av dopning inom friidrotten i juli genom att låta en reporter utge sig för att representera ett filmbolag som letade efter någon som kunde träna en filmstjärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista