Europol.
Europol. Foto: TT.

Stort tillslag mot matchfixare i Slovenien

I ett stort tillslag i Slovenien igår grep slovensk polis elva personer som misstänks för att legat bakom uppgjorda matcher i flera EU-länder. Enligt polisen handlar det om organiserad brottslighet där pengarna som gruppen kommit över slussats vidare till så kallade off shore-bolag tillsammans med vinster från annan kriminell verksamhet som exempelvis knarkhandel.

Totalt genomsöktes 13 hus och 15 fordon på olika platser i Slovenien igår. Operationen var en del i en stor brottsutredning som pågått i knappt ett år och där EU:s polisenhet Europol varit inblandad tillsammans med bland annat slovensk och kroatisk polis.

– Korruptionen inom idrotten är allvarlig och ett verkligt globalt fenomen, säger Sergio D’Orsi som är specialist på Europols enhet för korruption inom idrotten.

Europol uppger på sin hemsida att det kriminella nätverk man utrett har spelat på uppgjorda fotbollsmatcher i flera olika europeiska länder, bland dom Serbien, Makedonien och Tjeckien. Spelen på matcherna har gjorts på den asiatiska marknaden och stora pengar har kunnat tjänas genom avancerade finansiella transaktioner. Via off shore-bolag har pengarna slutligen kommit den kriminella grupperingen till godo. Gruppen har också samarbetat med annan kriminell verksamhet där pengar tjänats via exempelvis droghandel.

– Vårt bidrag till den här utredningen har varit till gagn för våra medlemsstater, tack vare våra resurser och expertis inom detta område, säger Sergio D’Orsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista