Regeringen skickar inom kort en ny spellag till lagrådet.
Regeringen skickar inom kort en ny spellag till lagrådet. Foto: TT

Nya spellagen – kan öka klyftorna i föreningsidrotten

1:11 min

Den nya spellagen som regeringen inom kort ska skicka till lagrådet kan innebära att klyftorna inom svensk föreningsidrott ökar. Radiosportens expert Richard Henriksson tror att de utländska spelbolagen, som nu får etablera sig och betala skatt i Sverige, kommer att satsa stora pengar i de stora sporterna.

– Ja, de största idrotterna och populäraste lagen är så klart attraktiva sponsringsobjekt för de spelbolag som för första gången kommer att utmana statliga svenska spel på en licensierad marknad och behöver positionera sig, säger Henriksson.

Den nya spellagen innebär att alla bolag som verkar på den svenska marknaden måste söka licens. Tidigare har utlandsbaserade verksamheter kunnat undgå att betala skatt i Sverige, men i det nya förslaget ska bolagen betala en skattesats som satts till 18 procent.

Det ska också innebära skärpta straff för olovlig spelverksamhet och matchfixning. Regeringen föreslår också en ny brottsrubricering: Spelfuskbrott.

– Det bästa som är vinet i det hela, det är att man fixar en lagstiftning som rör matchfixning. Det är några saker som bekymrar mig. En av dom är att det ännu inte är explicit (tydligt), ännu i alla fall, står att det inte bör att gå att spela på låga serier, röda kort, göra inkast och så vidare. För det är inkörsporten till brottslighet, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Dessutom måste alla som satsar pengar på spel registrera sig hos spelbolagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista