Dortmunds spelarbuss har utsatts för explosioner.
Dortmunds spelarbuss. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Misstänkt för Borussia Dortmund-attack riskerar livstid

1:13 min

I Tyskland inleddes i dag rättegången mot den man som misstänks ha utfört ett sprängattentat mot Borussia Dortmunds spelarbuss i våras.

Spelarna hade just satt sig i bussen som skulle ta dem till Dortmunds arena och kvartsfinalen i Champions League mot Monaco den 11 april. Strax efter avfärd detonerade tre sprängladdningar. Fönster krossades och metallstift trängde in i bussen.

Försvarsspelaren Marc Bartra skadades i armen och en polisman som eskorterade bussen fick lättare skador.

Misstankarna fokuserades genast på islamistisk terror. På platsen hade falska ledtrådar planterats för att rikta misstankarna åt det hållet.

Men efter tre dagar greps den misstänkte gärningsmannen, en 32-årig tysk-rysk medborgare, som hade spekulerat i att Borussia Dortmunds börsnoterade aktier skulle falla i värde.

Enligt medieuppgifter hade han lånat 40 000 euro och iskallt räknat med en vinst på en halv miljon euro vid den kalkylerade kursförlusten.

I dag inleds rättegången mot mannen som åtalas för 28 fall av mordförsök och riskerar livstids fängelse.

Rättegången beräknas pågå till slutet av mars men försvåras enligt både försvarare och åklagare av den enorma uppmärksamhet som fallet väckt och de många uppgifter som läckt ut från förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista