Aleksander Bessmertnych
Aleksander Bessmertnych stängs av från OS. Foto: Terje Bendiksby/TT

Ytterligare elva ryssar stängs av från OS

Ytterligare elva ryska vinteridrottare har stängts av från OS på livstid efter att ha brutit mot antidopningsreglerna under OS i Sotji.

Längdskidåkarna Nikita Kriukov, Alexander Bessmertnych och Natalja Matvejeva är några av de nya namnen som Internationella olympiska kommittén (IOK) nu straffar.

32-årige Kriukov tog i Sotji silver i sprintstafett tillsammans med Maxim Vylegzjanin, som sedan november också är livstidsavstängd av IOK. Båda har sedan tidigare fråntagits sina medaljer. 31-årige Bessmertnych var med i det ryska stafettlaget över 4x10 kilometer som också fråntagits sitt OS-silver.

31-åriga Matvejeva har tidigare ertappats för dopning och var sedan tidigare avstängd från spelen i Pyeongchang. Vid VM i Lahtis, Finland, tidigare i år tog hon silver i sprintstafett i par med Julia Belorukova.

I VM-semifinalen i den individuella sprinten hakade Matvejeva ihop med den svenska stjärnan Stina Nilsson som föll och missade sprintfinalen.

Utöver de tre längdåkarna så har IOK valt att stänga av OS-silvermedaljörerna i rodel i Sotji, Tatjana Ivanova och Albert Demtjenko, två skridskoåkare, två bobåkare och två ishockeyspelare.


Ryska idrottare som stängts av från OS på livstid:

Skidåkare: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petukhov, Julia Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Julia Tjekaleva, Anastasija Dotsenko, Nikita Krjukov, Aleksander Bessmertnych, Natalja Matvejeva.

Skeleton: Alexander Tjetjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Marija Orlova.

Bob: Alexander Zubkov, Aleksej Negodajlo, Dimitrij Trunenkov, Alexander Kasjanov, Aleksej Puskjarev, Ilvir Tjuzin, Ola Stulneva, Ludmila Udobkina, Maxim Belugin.

Skidskytte: Jana Romanova, Olga Vilukhina, Olga Zajtseva.

Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev, Ivan Skobrev, Artem Kuznetsov.

Rodel: Tatjana Ivanovna, Albert Demtjenko.

Ishockey: Tatiana Burina, Anna Shchukina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista