Fin Kan
Foto: Mark Blinch

Finsk ilska efter JVM-förlust: "Vi vill ha en utredning"

I natt, svensk tid, vann Kanada sin JVM-premiär mot Finland med 4-2, en seger som hamnade i skymundan av matchens första mål – som fick Finlands tränare Jussi Ahokas att ropa efter en utredning.

JVM-premiären mellan Finland och Kanada spelades i Buffalo, New York och de nära 10 000 åskadarna hann knappt bänka sig innan dramat var igång.

Efter fem minuters spel gjorde Boris Katchouk 1-0 till Kanada: han kom fri med målvakten, fintade bort densamma men sköt pucken i stolpen. Pucken studsade då tillbaka på målvaktens benskydd och gled till slut över mållinjen.

Problemet med det var att Katchouk då hunnit åka in i målburen och fått målburen helt ur sitt läge – något som kan leda till att målet underkänns.

Men efter en utdragen videogranskning dömdes det som godkänt, och den finska ilskan var stor.

– Vi vill ha en utredning om det här. Vår lagledning kommer att ta kontakt med turneringsledningen, sa tränaren Jussi Ahokas till Yle efter matchen.

Målskytten Katchouk, som firade rejält efter händelsen, sa så här till kanadensiska TSN:

– Pucken var i rörelse och var på väg in över mållinjen, så det var inte mer än rätt att domarens första beslut bekräftades vid granskningen, sa 19-årige Boris Katchouk. 

Efter 1-0-målet gick Kanada upp till 3-1. Finland reducerade men Kanada avgjorde i tredje perioden; 4-2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista