Fin Kan målbur
Boris Katchouk får målburen ur sitt läge just innan hans mål. Foto: Mark Blinch

IIHF erkänner domarmisstag i JVM

Det internationella ishockeyförbundet (IIHF) fastslår att domarna gjorde en felbedömning när de godkände Kanadas 1-0-mål mot Finland i JVM-premiären. "Målet godkändes av en felaktig anledning", skriver IIHF till finländska Yle.

Det har varit upprörda känslor kring domslutet, som trots videogranskning gav Kanada ledningen mot Finland. Bland andra den finska hockeylegendaren Teemu Selänne har ifrågasatt hur det kunde dömas mål. Och nu får Selänne, med flera rätt: Målet borde inte ha godkänts, det skriver det internationella hockeyförbundet.

– Målet godkändes av en felaktig anledning. Vi kommer att ha domarmöten framöver där vi får diskutera hur vi ska undvika att sådant här händer i framtiden, skriver det internationella ishockeyförbundets presschef Adam Steiss i ett mejl till Yle.

Ett mål kan godkännas ifall målburen flyttas – men inte om målburen flyttas av målskytten, vilket var fallet igår när Kanadas Boris Katchouk fick målburen ur sitt läge just innan pucken gled över mållinjen. Kanada vann matchen med 4-2. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista