Gustav Bergman.
Gustav Bergman. Foto: TT.

Bergman kritisk till att Kina får orienteringens världscupfinal 2019

3:44 min

Internationella Orienteringsförbundets har beslutat att för första gången lägga världscuptävlingar i Kina 2019. Ett beslut som får kritik av den svenska stjärnan Gustav Bergman.

– Jag tycker att internationella orienteringsförbundet, liksom alla andra organisationer, har ett ansvar att välja länder som man vill samarbeta med utifrån politiska åsikter. Jag tycker att det är fel att lägga en så stor tävling i ett land som har jättestora problem med att leva upp till förväntningar som vi har på mänskliga rättigheter, säger Bergman till Radiosporten.

Du har meddelat vad du tycker på sociala medier. Vad har du fått för reaktioner?

– Det är många som håller med mig och många som inte håller med mig.

– De som inte håller med mig tycker att det är en jättebra möjlighet att sprida orienteringen och försöka koppla ihop människor i olika delar av världen. Framför allt att det kanske är en möjlighet för de som är orienterare i Kina att få dit en världscup, att det är jättebra för idrotten.

– Det håller jag med om. Det är inte det att jag inte kan se att det är positivt för sporten att vi springer i fler länder och att det arrangeras bra tävlingar och att det kan vara jättekul för orienterarna i Kina. Men vi har olika åsikter om vad vi ska prioritera, säger Bergman som har tagit flera VM- och EM-medaljer.

Kommer du att åka till Kina om du fortfarande är landslagman och aktuell 2019?

– Det har jag inte bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista