Delar av USA:s ishockeylandslag.
Delar av USA:s ishockeylandslag. Foto: TT.

Efter nya avtalet: ”Alla kräver guld”

12 min

I våras strejkade USA:s ishockeydamer för att få högre lön. Det resulterade i ett nytt fyraårsavtal som nu ger landslaget bättre förutsättningar än någonsin inför OS där kravet är guld.

USA:s ishockeydamer har varit samlade i Florida sedan i september och har bättre förutsättningar än någonsin inför ett OS.

Avtalet som skrevs i våras sägs ge spelarna en lön på cirka 4000 dollar i månaden, året runt. Kombinerat med den amerikanska OS-kommitténs pengar så kan en individuell spelare tjäna upp emot 70 000 dollar per år. Det kan jämföras med tidigare avtal som bara gav spelarna ersättning sex månader före OS.

USA:s lagkapten Meghan Duggan är stolt över det nya avtalet och menar att det är ett stort steg för all kvinnlig idrott.

– Absolut. Vi fokuserade på att skapa en förändring för oss men är stolta över att vara en del av att skapa medvetenhet kring den förändring som kan ske inom kvinnlig idrott nationellt och internationellt, säger hon till Radiosporten.

Men den höjda ersättningen har också höjt kraven på USA inför OS. Senaste guldet kom 1998.

– Det finns ju bara en väg för det här laget och det är att ta guld. Ett silver är samma som de alltid tagit alla gånger de inte hade en lön eller bättre förutsättningar, rapporterar reporter Annika Greder Duncan från USA.

– Det idrottsliga resultatet som alla kräver nu är guld.

Lyssna på hela inslaget i ljudklippet ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".