Elisabeth Gunnarsdottir
Kristianstads tränare Elisabeth Gunnarsdottir tycker inte alla föräldrar är kompetenta tränare. Foto: TT

Ideella tränare ett hot mot barnidrotten

7:59 min

Föräldrar som ställer upp ideellt för att träna sina barns lag är ett hot mot svensk föreningsidrott. Forskare får medhåll av den allsvenska tränaren.

 Det är ju många föräldrar som tränar barnen och de är inte alltid kompetenta som tränare.

Det svenska föreningslivets system, som ju bygger på ideella krafter och stor lojalitet från föräldrar som kliver in och tränar barnens lag, urholkar barnens träningsmiljöer på kompetens och kvalitet.

Det visar en studie som forskarna Marie Hedberg och Joakim Åkesson utfört vid Linnéuniversitetet. De vill se en ny modell av mer professionellt organiserat föreningsliv i Sverige där tränaren för ett lag med 10-åringar får både lön och status.

– Man ska kunna göra karriär som tränare och kanske kunna leva på att vara ungdomstränare. Det är dags att börja fundera på ersättningsnivåer, säger Marie Hedberg.

En som noterat det här inom den svenska fotbollsvärlden med egna ögon är den damallsvenska tränaren Elisabeth Gunnarsdottir i Kristianstad DFF.

– Det är ju många föräldrar som tränar barnen och de är inte alltid kompetenta som tränare.

Hon vill att barn ska träna mer och att det satsas seriöst på att lära ut teknik och spelförståelse i lagen.

– Vi har som mål i KDFF att 2020 ska alla våra lag ha avlönade tränare, säger hon.

Hon är från Island och det är därifrån hon kopierar upplägget med en mer professionell organisation och utbildade tränare även för de yngsta barnen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista