Richard Magyar.
Richard Magyar. Foto: TT.

Richard Magyar om psykisk ohälsa: ”Vill göra frågan mer synlig”

8:25 min

Fotbollsproffset Richard Magyar har mått dåligt och bevittnat ett självmord. Nu vill han arbeta för att hjälpa andra.

I en lång intervju i P4 Extra berättar den tidigare Hammarbybacken om sin psykiska ohälsa och hur han nu vill stötta andra som ambassadör för organisationen Suicide Zero.

– I mitt fall var det egentligen en kombination av olika händelser på väldigt kort tid i mitt liv som kulminerade i att jag mådde väldigt dåligt och var deprimerad, säger han och fortsätter:

– Det var allt från att jag hade en period i mitt fotbollsliv och yrkesliv som var jobbigt men även bortgång i familjen, min pappa blev allvarligt sjuk. Och även en relation som tog slut.

Som 18-åring på resa i USA fick Richard Magyar bevittna en händelse som han aldrig kommer att glömma.

På en skjutbana stötte Magyar och hans kompisar på en ung amerikan som först började prata med gänget, sedan riktade amerikanen pistolen mot sig själv.

– Han var kanske lika gammal som jag är nu, vi pratade lite och han verkade trevlig, vi gick in till skjutbanan tillsammans och bara några sekunder senare sköt han sig själv, det var så klart extremt traumatiskt och något som jag kommer att bära med mig hela livet, säger Magyar.

26-åringen har själv inte haft några aktiva självmordstankar.

– Men jag mådde väldigt dåligt och var deprimerad och i det så reflekterade jag över dels mitt liv som fotbollsspelare och hur det har påverkat mig, men också vad jag kan engagera mig i för att göra frågan och samhällsproblemet mer synligt och hjälpa andra människor som mår dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista