Rysslands Roman Repilov under en världscuptävling i Sigulda 2017.
Rysslands Roman Repilov under en världscuptävling i Sigulda 2017. Foto: Roman Koksarov

Svenska OS-planen: Tävlingar i Lettland

2:28 min

Blir det en svensk ansökan om att arrangera vinter-OS 2026 så kan bob, rodel och skeleton komma att avgöras i Lettland, enligt uppgifter till tidningen Dagens Nyheter.

Att arrangera delar av spelen utomlands vore ett sätt att minska kostnaderna i Stockholms OS-ansökan. Det finns ingen svensk bobanläggning som klarar de olympiska kraven, men i Sigulda fem mil nordost om den lettiska huvudstaden Riga finns en bana.

Peter Reinebo som är verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté, SOK, bekräftar att man tittar på alternativ till att bygga en ny anläggning i Stockholm.

– Ett av de alternativen är Lettland. Det är en väldigt populär idrott där och banan används för internationella tävlingar. Den står i begrepp att renoveras för att användas för alla grenarna: bob, rodel och skeleton. Vi har också ett idrottsligt samarbete i övrigt med Lettland.

I mitten av januari kommer representanter för SOK att resa till Lettland för att träffa ansvariga för anläggningen. Den lettiske banchefen Dainis Dukurs är mycket entusiastisk inför det svenska besöket när Radiosporten får tag på honom på telefon.

– Det är toppen! Kan nästan inte tro att det är sant. Jag är beredd att göra allt för att det ska bli av i vår stad.

– Det är en pejling och ingenting mer än så. Vi kommer att besöka dem både för att resonera och för att titta. Men det finns inget bestämt och det finns andra alternativ. Vi har inte heller helt släppt möjligheten att investera i en anläggning, även om huvudspåret är att inte göra det, säger Peter Reinebo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista