Svensk seger igen – nu väntar Slovakien i JVM-kvarten

2:53 min

Svenska straffvinsten med 4-3 över Ryssland innebar fjärde raka segern, gruppseger och att supersviten blev 44 matcher och elva år lång.

Nu väntar Slovakien i JVM-kvartsfinal på tisdag.

Ryssland-Sverige 3-4 e. str.
Svenska målskyttar: Lias Andersson, Timothy Liljegren, Glenn Gustafsson, Oskar Steen (avg straff) 

Jag är nöjd. Vi vinner gruppen, det är det delmålet vi hade. Nu är det vinna eller försvinna som gäller.

Sverige hade greppet i matchen mot Ryssland. Ledning både 1-0, 2-1 och 3-2. Men Ryssland kom ständigt tillbaka och matchen fick avgöras efter straffar. Där blev Oskar Steen segerskytt. Målvakten Filip Gustavsson släppte bara in en straff.

Oroande dock att lagkaptenen Lias Andersson fick kliva av matchen skadad.

– Han fick behandling efter matchen och så får vi se vart det tar vägen i morgon, sade förbundskapten Tomas Montén.

Det är elfte året i rad som Juniorkronorna vinner sin grupp i junior-VM och går igenom gruppspelet med fyra raka segrar. En imponerande svit. 

De tre senaste åren har det - trots framgångsrika gruppspel - slutat med semifinalförluster och missad medalj.

– Det gäller att försöka avdramatisera det viktiga. Min känsla är att pratar man om det och belyser det så kan man ta udden av det, det är det som vi jobbat med nu, säger Montén till Radiosporten.

Nästa match: Slovakien i kvartsfinal klockan 24.00 natten mot onsdag. Det blir fjärde gången på fem år som Sverige möter Slovakien i kvartsfinal. Det har blivit stora svenska segrar varje gång. I fjol i Montreal vann svenskarna med 8-3 och både i Helsingfors 2016 och Malmö 2014 blev det 6-0-segrar.