Kommer Nordkoreas Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik delta i vinter-OS? Arkivbild.
Kommer Nordkoreas Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik delta i vinter-OS? Arkivbild. Foto: Matthias Schrader

Nordkorea öppnar upp för OS-trupp

Nordkorea kanske kommer att delta i vinter-OS i grannlandet Sydkorea.

– Vi önskar att spelen blir en framgång, säger landets ledare Kim Jong-Un.

Nordkorea kan komma att skicka en trupp till Sydkorea inför vinter-OS, säger landets diktator, ett första tecken på att Pyongyang kanske deltar trots den spända situationen på Koreahalvön. Från sydkoreanskt håll välkomnas beskedet, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Diktatorn Kim Jong-Un säger i ett nyårstal att landet är villigt att "vidta nödvändiga åtgärder" för att delta i vinter-OS, som arrangören har kallat "fredsspelen".

– Nordkoreas deltagande i vinter-OS är en bra chans att visa det enade koreanska folket. Företrädare för de båda länderna kan mötas inom kort för att diskutera möjligheterna, säger han.

Både OS-arrangörerna och Seoul har uttryckt önskemål om att Nordkorea ska delta, men huruvida Pyongyang är med i idrottsevenemang i grannlandet är till stor del beroende av den politiska och miltära situationen på Koreahalvön.

Sydkoreas president Moon Jae-In vill att stora militärövningar med USA skjuts upp till efter OS. De brukar annars starta sent i februari eller i början av mars och pågå till slutet av april.

Moon Jae-In har sagt att grannlandets deltagande skulle garantera säkerheten för spelen.

OS i Pyeongchang - bara åtta mil från den hårt bevakade gränsen till Nordkorea - pågår den 9-25 februari.

Konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik har kvalificerat sig men missade det internationella konståkningsförbundets deadline för att bekräfta deltagandet.

Paret kan fortfarande delta genom att få en inbjudan från IOK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista