Lagkaptenen Lias Andersson osäkert kort inför kvartsfinalen i JVM

2:44 min

Man har vunnit gruppen och är topprankade.
Nu ska Sverige lyfta mot gyllene höjder i junior-VM.

Vägen mot en final inleds dock troligtvis utan Lias Andersson.

Lagkaptenen Lias Andersson har varit turneringens bäste målskytt med fem mål och Sveriges bäste spelare så här långt.

Hans skada (han utgick med en befarad axelskada mot Ryssland senast) har dock varit ett orosmoment inför JVM-kvartsfinalen mot Slovakien natten till onsdag svensk tid.

Ett orosmoment som blev desto större efter tisdagens matchvärmning.

Lias Andersson hann endast vara på isen en stund innan han tvingades bryta passet med bekymrad blick. Förbundskapten Tomas Montén berättade efter träningen att det är osäkert om lagkaptenen kan vara med i matchen.

– Vi vet att han är ett frågetecken och en tveksamhet men Lias vill spela och vi vill absolut att finns möjligheten så ska han spela, säger förbundskapten Tomas Montén till Radiosporten.

Däremot kommer Jesper Boqvist, som vilade mot Ryssland, att spela.

Sverige har varit bäst i gruppspelet imponerande elva år i rad. Fyra raka segrar i år också och supersviten i gruppspelet är 44 matcher lång.

De senaste tre åren har dock laget gått åt fel håll formmässigt i slutspelet och förlorat både i semifinal och bronsmatch.

Så vad talar för att det ska gå bättre - och ända till guld - nu?

– Jag tycker vi har talangen i laget, vi har skickligheten och i tredje perioden mot Ryssland visade vi att vi kan spela fysiskt och småelakt också. Det kommer att krävas.

– Vi har inte gjort den perfekta 60-minutersmatchen ännu och det måste vi definitivt göra framöver. Jag tycker vi har kapaciteten, sedan måste vi ta något kliv till, säger Montén.

Sverige har vunnit två JVM-titlar i historien, den senaste 2012.

Det blir fjärde gången på de fem senaste åren som Sverige ställs mot Slovakien i JVM-kvartsfinal. Alla tre matcher har slutat med svenska storsegrar, 8-3 i Montreal i fjol och 6-0 både i Helsingfors 2016 och Malmö 2014.

Slovakien kom fyra i den andra gruppen, men skrällde ordentligt med sin 3-2-seger i gruppspelet över regerande mästaren och hemmanationen USA.

– De kan vara livsfarliga, så det gäller att vi är ödmjuka inför uppgiften. Det var skönt att vi gick en tuff match (mot ryssarna) inför slutspelet. Vi är redo, säger backstjärnan Rasmus Dahlin som leder assistligan i turneringen med sex målgivande passningar.

JVM-kvartsfinalerna

Tisdag 2 januari:
18.00 Finland-Tjeckien (Key Bank Center).
22.00 Kanada-Schweiz (Key Bank Center).
24.00 Sverige-Slovakien (Harborcenter).

Onsdag 3 januari:
02.00 USA-Ryssland (Key Bank Center).