Carl-Johan Evers med inklippt bild på Nordkoreas ledare.
Svenske Carl-Johan Evers har anlagt flera alpina-OS backar och tror på Nordkorea som alpindestination. Foto: Montage: Malin Rimfors/Sveriges Radio/TT

Svensken tror på Nordkorea som alpin destination

Carl-Johan: ”Nordkorea bygger sex nya skidanläggningar”
8:21 min

Sedan OS i Lillehammer 1994 har svenske Carl-Johan Evers anlitats för att hitta och bygga alpina OS-backar. Skidbacken som förenar Kina och Nordkorea ligger på hans ritbord.

Carl-Johan Evers håller hårt i sitt svenska pass och sin examen som bergsingenjör. I kombination med en brinnande passion för alpin skidåkning har det ovan nämnda tagit honom världen runt som en slags idrottsdiplomat och alpin ambassadör.

Karriären började med att designa svenska kultorten Kittelfjäll på 70-talet och han blev en del av OS-cirkusen 1988 när han fick i uppdrag att hitta störtloppsbacken till OS i Lillehammer 1994.

– Tanken var ju att röja ett berg, hålla en tävling en dag och sedan plantera igen backen med ny skog. Men min specialitet är att OS-anläggningarna ska bli framgångsrika skidorter i ett 20-årigt perspektiv, säger Evers.

Samma koncept har han genomfört vid OS i Sotji 2014 och nu senast inför OS i Sydkorea. Men han drömmer också om skidbacken som börjar på en skidtopp i Kina men som har liftstationen i Nordkorea.

Jag lade fram förslaget för Nordkoreas ambassadör och de blev mycket intresserade.

Så sent som i februari 2017 var han, som förste utlänning någonsin, en del av en grupp som var i Nordkorea för att träna deras egna åkare. Carl-Johan Evers tror på Nordkorea som en alpin destination i framtiden - öppen för så väl skidsugna européer som amerikaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".