Medaljbarometern: Näslund upp i topp

5:47 min

Radiosporten listar Sverige tio största medaljhopp inför OS i Sydkorea som nu bara är en dryg månad bort. På veckans lista välkomnar vi ett nytt lag samtidigt som vi får ett tronskifte på Radiosportens medaljbarometer.

Siffran inom parentes är placeringen från den senaste listan.

1. (3) Sandra Näslund – skicross

Etta, etta, trea, trea, etta. Sandra Näslund har inte missat pallen en enda gång den här säsongen och toppar den totala världscupen. Som regerande världsmästare och med en imponerande säsongsinledning är hon storfavorit i OS.

2. (1) Lag Niklas Edin – curling

Har inte tävlat sen EM-guldet i höstas och ligger just nu tvåa på världsrankingen. Men trots en del knäproblem för skippern Niklas Edin får laget ändå bära favoritskapet inför OS som regerande världsmästare.

3. (2) Charlotte Kalla – längdskidor

Ligger i hårdträning inför OS och har därför under Tour de Ski-veckan tappat ledningen i den totala världscupen. Men pallplatserna har duggat tätt i de tävlingar hon hittills deltagit i. Har tre segrar på de sex distanstävlingar hon kört och även en andraplats på de sex tävlingarna.

4. (4) Lag Anna Hasselborg – curling

Tog i höstas EM-silver efter att ha vunnit samtliga matcher i turneringen hela vägen fram till finalen. Ligger just nu tvåa på den totala världsrankingen.

5. (5) Stina Nilsson – längdskidor

Har i säsongens inledande världscupsprintar två segrar och en femteplats hittills. Tog totalt sex världscupsegrar på distansen under förra säsongen. Vill ha revansch efter VM-besvikelsen i fjol då hon föll i semifinalen.

6. NY Jennie-Lee Burmansson – slopestyle

Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna har radat upp pallplatser under sin första världscupsäsong. 15-åringen knep en tredjeplats i karriärens första världscuptävling och följde sedan upp den med en seger. Och efter andraplatsen senast leder hon den totala världscupen i överlägsen stil. OS-genrepar i prestigetävlingen X-Games i slutet av januari.

7. (7) Damernas stafettlag – längdskidor

Det blev ett sensationellt OS-guld i Sotji efter Charlotte Kallas fenomenala sistasträcka. Och med fyra raka VM-silver är medaljförväntningarna höga på det svenska damstafettlaget.

8. (6) Tre Kronor – ishockey

Är regerande världsmästare men får i OS klara sig utan de NHL-stjärnor som var med och tog VM-guld. Imponerade inte under OS-genrepet i Channel One Cup men får ändå ses som en av världens tre bästa hockeynationer i en OS-turnering.

9. (8) Henrik Harlaut – slopestyle

Tog nyligen en prestigeseger i Dew Tour i en av de mest krävande slopestylebanorna som finns. Under för-OS slutade han tvåa i den kommande OS-backen.

10. NY Det svenska laget i lagtävlingen – alpint

De svenska herrarna har imponerat under säsongsinledningen och André Myhrer, Mattias Hargin och Matts Olsson har tillsammans två segrar och två tredjeplatser i världscupen hittills. Lägg därtill Frida Hansdotter med två pallplatser i slalom och Sverige ser ut att komma med ett starkt lag till Pyeongchang.

Ut från listan: Frida Hansdotter, alpint (10), Sprintstafett damer, längdskidor (9).