Emil Iversen vann herranas masstart.
Emil Iversen vann herranas masstart. Foto: Anders Wiklund/TT

Halfvarsson tappade rejält när otippad norrman vann

REFERAT: Här avgörs herrarnas masstart
0:59 min

Calle Halfvarsson fanns med i täten i herrarnas masstart men klappade ihop totalt och slutade på plats 54. I stället blev Oskar Svensson bäste svensk – 7 sekunder efter Emil Iversen som vann.

– Det var den svensk som hade minst problem under loppet som placerade sig bäst, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Resultat masstart herrar:
1. Emil Iversen 29:49.8 
2. Sindre Björnestad Skar 29:50.2
3. Francesco De Fabiani 29:50.7
----
15. Oskar Svensson 29:56.8
22. Marcus Hellner 29:59.1
24. Jens Burman 29:59.7

Vi hade en del överraskande resultat. Bland annat de tre pallplatserna. Det hade man aldrig kunnat tippa i dag.

Tidigt i loppet gick Calle Halfvarsson upp i täten och hade bra häng på de främsta åkarna de första 5 kilometerna. Men då hände något – Halfvarsson tappade från femte till 49:e plats på bara någon kilometer och försvann helt från täten.

Halfvarsson fick till slut i mål på plats 54 – nästan 50 sekunder efter norrmannen Emil Iversen som tog sin första seger i världscupen. 

Sindre Björnestad Skar blev tvåa och italienaren Francesco De Fabiani slutade trea.

På upploppet såg det ut som att Jens Burman skulle bli bäste svensk men med bara tre meter till mål föll Burman och i stället blev Oskar Svensson på 15:e plats bäste svensk.

– Jag klantade till det där och vurpade. Jag var pigg på slutet och försökte ta mig om inför sista uppförsbacken och hade jag varit först där hade jag kanske varit lite bättre på upploppet, men jag hade säkert ändå ramlat, säger Burman till Radiosporten.

Marcus Hellner slutade på plats 22 och är fortfarande bäste svensk i sammandraget. 

– Det var många gånger man hamnade bakom en vurpa och mycket i dag var bara att undvika vurpor och att stå på benen, säger Hellner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".