Nikita Glasnovic tävlar numera för det kroatiska landslaget.
Nikita Glasnovic tävlar numera för det kroatiska landslaget. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter landslagsbytet: ”Har börjat ett nytt kapitel”

3:51 min

Taekwondostjärnan Nikita Glasnovic ville sluta tävla för Sverige för att kunna finansiera sin satsning mot OS 2020. Nu har landslagsbytet gått igenom och 22-åringen, som numera tävlar för Kroatien, kan andas ut efter en hektisk höst kantad av konflikter.

Jag kände verkligen att jag har börjat ett nytt kapitel och jag är glad över att jag får chansen att utvecklas som person och bli bättre.

Sedan början av december tävlar Nikita Glasnovic för det kroatiska taekwondolandslaget och debuten är redan genomförd.

– Jag förlorade den med en poäng men jag försöker lägga det bakom mig och lära mig av mina misstag. Allt var nytt och det hade varit en hektisk höst, säger hon till Radiosporten. 

Kändes det annorlunda att tävla för Kroatien och inte för Sverige?

– Nej, jag tävlar alltid för mig själv. Jag är Nikita och jag tänker alltid så. Det spelar ingen roll vem jag tävlar för när det kommer till landslag, jag vill vinna och göra mig själv och min familj stolt.

Bakgrunden till landslagsbytet är det indragna stödet från Sveriges olympiska kommitté, SOK. Efter OS i Rio 2016, där Glasnovic blev fyra, avbröts samarbete mellan SOK och Svenska taekwondoförbundet och 22-åringen blev därmed helt utan ekonomiskt stöd.

Det tog ett halvår innan det svenska förbundet gick med på landslagsbytet. 

– Det kändes som att de ville sätta käppar i hjulet för mig och jag har än i dag inte fått reda på varför de inte skrev på först.

Bakom beslutet ligger också hennes satsning mot OS i Tokyo 2020.

– Jag tror verkligen att jag kommer vara som bäst då, jag är i optimal ålder då. Medalj är min målsättning. 

Hur viktigt var bytet av landslag för din satsning mot OS?

– Oerhört viktig. Jag vill inte bara vara med i OS utan ta medalj. Jag måste få bättre träning, konkurrens och förutsättningar så det var rätt att göra det här redan nu. Tiden går fort, det låter mycket 2020 men det är inte så långt borta utan för mig är det väldigt nära.  


Nikita Glasnovic

Född: 17 januari 1995 i Malmö.
Bor: I Malmö.
Klubb: Toigye i Malmö.
Världsrankning: 3:a i 57-kilosklassen.
Främsta meriter som senior: VM-brons 2017, EM-silver 2016, OS-fyra 2016, EM-brons 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista