OS i Pyeongchang.
OS i Pyeongchang. Foto: TT.

Fotbollsmöten skapar förväntningar om nordkoreanskt OS-deltagande

2:01 min

I slutet av december träffades nordkoreanska och sydkoreanska representanter i Kina under en fotbollscup för ungdomar. Det fick igång samtalen som kan leda till nordkoreanskt deltagande i vinter-OS i Sydkorea.

Den lokala provinsguvernören som deltog i det hemliga mötet med nordkoreanska sport-representanter har föreslagit att nordkoreanska deltagare skull kunna hämtas upp av ett sydkoreanskt kryssningsfartyg för att komma till OS-tävlingarna.

De båda Koreorna har ännu inte slutit fred sedan koreakriget på 50-talet, och det är förbjudet att resa mellan länderna utan speciella tillstånd. Men sedan OS i Sidney år 2000 då de båda länderna lyckades göra en gemensam entré har sportdiplomatin haft viss framgång. De senaste årens relationer har varit sämre, och den nordkoreanska hejarklacken har saknats vid stora sportevenemang i Sydkorea.

Nu tycks det finnas en möjlighet att den nordkoreanska klacken dyker upp igen, tillsammans med de två nordkoreanska konståkare som hittills kvalificerat sig för OS.

I veckan ringde Nordkorea upp Sydkorea för första gången på två år genom en speciell telefonförbindelse. Syftet var att öppna för samtal om OS-medverkan efter att både Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas högste ledare Kim Jong-un uttalat sig positivt om OS-samarbete.

Nästa vecka ska länderna kan träffas officiellt, trots konflikten om Nordkoreas kärnvapen.

Enligt ledaren för den Interkoreanska sportföreningen i Sydkorea, Kim Kyung-sung, är ett nytt fotbollsmöte redan inplanerat till 15 januari vid Ari-cupen i kinesiska Kunming, och matcher är inbokade i nordkoreanska Pyongyang i maj och sydkoreanska OS-provinsen Gangwon i oktober, meddelar nyhetsbyrån Yonhap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista