Guide: Damernas VC-storslalom

Radiosporten ger dig förutsättningarna inför damernas världscupstorslalom i Kranjska Gora.

Så gick första åket

Disciplin: Storslalom (d) Kranjska Gora

Radiosporten sänder: Första åket 09.29 på webben och i appen SR Play. Andra åket 12.15 i P4, på webben och i appen SR Play
Kommentator: Jonas Enarson.

Svenska deltagare, med startnummer: 
12) Sara Hector
18) Frida Hansdotter
30) Estelle Alphand
56) Ylva Stålnacke
58) Magdalena Fjällström

Svenskbacke:

Säsongens femte storslalom i världscupen avgörs i slovenska Kranjska Gora. Där har många svenskar vunnit i storslalom och slalom:

Ingemar Stenmark 2 gånger, Jonas Nilsson 1, Fredrik Nyberg 2, Thomas Fogdö 1 och Frida Hansdotter 1.

Bakgrund:

Tävlingen skulle ha avgjorts i Maribor, men på grund av snöbrist är tävlingen flyttad. Herrarna tävlar årligen i Kranjska Gora medan damerna sällan är där. Senast var 2014 då det var slalom och Frida Hansdotter vann.

Säsongen hittills - favoriter:

Storslalomsäsongen har dominerats av tyskan Viktoria Rebensburg som har två segrar och en andraplats på fyra tävlingar. Mikaela Shiffrin, USA, och Federica Brignone, Italien, har vunnit varsin tävling.

Svenskorna:

Bland svenskorna har Frida Hansdotter den bästa placeringen, sjua i Killington.

Sara Hector är annars Sveriges bästa storslalomåkare. Hon var nia i Sölden, elva i Courcevel och fjortonde i Lienz. I den senaste, i Lienz, körde Hector riktigt snabbt. Men några rejäla missar i första åket gjorde att hon kom med till andra som sista åkare. Där var hon snabbast och avancerade till fjortonde plats.

Sara Hector visade att hon kan åka riktigt snabbt, men hon måste undvika missar.

Stjärnskottet Estelle Alphand avancerar i startlistan via fina resultat, bäst fjortonde i Sölden och femtonde i Lienz med startnummer 47. Spännande att se vad Alphand kan göra i Kranjska Gora med startnummer 30.