Rio i kris – men IOK har inget ansvar: ”Känner inte det”

6:27 min

Det har blivit farligare och fattigare i Rio de Janeiro efter OS 2016. Men det är inte det olympiska spelets fel, säger IOK:s Gunilla Lindberg.

”Den svåra krisen” - det är så perioden efter OS kallas i Rio, efter OS 2016. 

På ettårsdagen efter spelen sa Sveriges Radios Sydamerika-korrespondent Lotten Collin att staden blivit ännu farligare efter OS.

– Det har blivit mycket farligare i Rio, framförallt eftersom staden inte har några pengar. De har dragit ner mycket på polisen. Dödsfallen i de fattiga områdena har ökat enormt. Den ekonomiska situationen har mycket med OS att göra, staden har ett enormt budgetunderskott, berättade hon i Radiosporten i somras.

Sedan dess har situationen bara blivit värre, enligt Lotten Collin. Men den Internationella olympiska kommittén har inget ansvar för vad som hänt med staden. Det säger Gunilla Lindberg, som sitter i IOK:s exekutiva kommitté.

– Nej, jag känner inte det. När Rio fick spelen var det en växande ekonomi. Befolkningen fick en hel del saker som betalades på grund av att de fick OS. Man kunde tidigarelägga byggandet av vägar och flygplatsen till exempel. Men jag tycker att det är jättetråkigt att det inte är helt positivt efter OS, säger Gunilla Lindberg.

OS är ett dyrt projekt för en fattig stad. Men att kriminaliteten i Rio de Janeiro beror på att OS vill inte Gunilla Lindberg gå med på.

– Kriminaliteten i Rio de Janerio är hög och har alltid varit hög. Det blev bättre innan och under OS. Jag vet inte hur det är nu. Men vissa saker har fungerat och andra inte. Men hela Brasilien som land har enorma problem och de har de haft de senaste fem-sex åren, till skillnad från när de fick OS, säger Gunilla Lindberg till Radiosporten.

Hon menar att OS lämnat efter sig mycket bra saker i staden.

– Rio lämnade efter sig mycket bra. En del saker fungerade inte. Men för befolkningen i Rio så blev det ett helt nytt bussystem, nya vägar och ett nytt tåg. De fick nya lägenheter, hela OS-byn blev bostäder. En del arenor har tagits bort, enligt planerna, andra arenor finns kvar och ska öppna som multisportarenor, säger hon.