Isac Lundeström gjorde två mål i årets JVM. Nästa år blir han en av nyckelspelarna. Foto: TT
Isac Lundeström gjorde två mål i årets JVM. Nästa år blir han en av nyckelspelarna. Foto: TT Foto: Jeffrey T. Barnes

Här är JVM-spelarna som ska ta revansch 2019

Söner till pappor tar plats i nästa JVM-lag
1:36 min

Det blev inget guld den här gången heller för det svenska JVM-landslaget.

Nu lämnar den talangfulla 98-kullen för seniornivå och det kan dröja några år innan Sverige mönstrar ett lika starkt juniorlag igen.

Här nedan är ändå spelarna som kan bilda lag för att ta revansch nästa år.

Årets förstakedja med Alexander Nylander, Lias Andersson och Elias Pettersson är födda 98 och därmed för gamla för att vara med nästa år, vilket är en rejäl försvagning.

Faktum är att endast fyra spelare från årets trupp är födda 99 och därmed tillgängliga nästa år; Isac Lundeström, Fabian Zetterlund, Timothy Liljegren och Erik Brännström.

Rasmus Dahlin väntas gå som etta i sommarens draft och lär knappast då bli aktuell för JVM-spel om ett år även om han är född 2000. 

Då svenska 99-kullen inte är speciellt vass kan Sverige få det tufft i nästa JVM som avgörs i Kanada.

Men det finns många intressanta namn i kullen född år 2000 som kompletterar bra. Det lär dock dröja två år innan de är som bäst

Här är spelarna som skulle kunna bilda JVM-lag om ett år:


Lukas Elvenes 99 (Rögle) - Jacob Olofsson 00 (Timrå) - Filip Hållander 00 (Timrå)

Erik Brännström 99 (HV71) - Rasmus Sandin 00 (OHL)

  • Jacob Olofsson och Filip Hållander är på väg att ta tillbaka Timrå till SHL. Duon snittar en poäng varannan match i hockeyallsvenskan och väntas gå tidigt i sommarens draft.
  • Lukas Elevenes har bra gener att gå på och har imponerat i både allsvenskan och SHL i vinter. Skulle bli en vass kedja. Brännström har imponerat i detta JVM och Sandin fyller luckan efter namnen Dahlin. 

Marcus Sylvegård 99 (Malmö) - Isac Lundeström 99 (Luleå) - Fabian Zetterlund 99 (Färjestad)

Timothy Liljegren 99 (AHL) - Adam Boqvist 00 (Brynäs)

  • Lundeström och Zetterlund har gjort ett bra JVM och lär bli ännu bättre nästa år. Marcus Sylvegård, son till Patrik, har gjort tre mål på 13-SHL-matcher denna säsong och fortsätter han utvecklas är han given i detta JVM-lag.
  • Liljegren blir en nyckelspelare här om han inte etablerat sig i NHL och Adam Boqvist är ännu en av Sveriges otaliga supertalanger på backsidan.

Emil Bemström 99 (Leksand) - David Gustafsson 00 (HV71) - Rickard Hugg 99 (OHL)

Nils Lundkvist 00 (Luleå) - Simon Johansson 00 (Djurgården)

  • Vi fortsätter på temat söner till tidigare spelare och hittar här Jörgen Bemströms son som etablerat sig i hockeyallsvenskan för Leksand denna säsong. Han har stor utvecklingspotential. Tidigare kollegan Rickard Hugg, numer i nordamerikanska OHL, kan komplettera i en kedja med SHL-meriterade David Gustafsson.
  • Både Nils Lundkvist och Simon Johansson har gjort mål den här säsongen i SHL och blir intressanta att följa.

Samuel Fagemo 00 (Frölunda) - Olle Lycksell 99 (Linköping) - Lukas Wernblom 00 (Modo)

Adam Ginning 00 (Linköping) - Jacob Ragnarsson 99 (Almtuna)

  • Samuel Fagemo och Lukas Wernblom, även de söner till meriterade pappor, har båda tappat en del i utvecklingen. Kan bli petade om spelare som Nils Höglander och Hugo Leufvenius tar ytterligare kliv. Olle Lycksell är mer av en late bloomer som kan ta sista centerplatsen.
  • Jacob Ragnarsson, son till Marcus, har utvecklats bra i vinter och kan ta en backplats i detta lag.

Målvakter: 

Olle Eriksson Ek 99 (Färjestad)

Samuel Ersson 99 (Brynäs)

Olof Lindbom 00 (Djurgården)

  • Olle Eriksson Ek var med som tredjemålvakt i årets JVM. Kan ha samlat på sig nyttig erfarenhet där för att kunna ta över som förstemålvakt om ett år. Samuel Ersson känns dock jämbördig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".