2017 Estelle Alphand. Foto: Charles Krupa/TT
Estelle Alphand. Foto Foto: Charles Krupa/TT

Guide: Damernas slalom (Kranjska Gora)

Följ damernas första åk i vår webbsändning. Guide inför söndagens slalomtävling i Kransjka Gora här nedan.

När: Söndag 6/1
Vad: Slalom
Var: Kranjska Gora, Slovenien

Åk 1: 09:29 Sveriges Radio Play och sverigesradio.se/radiosporten
Åk 2: 12:15 SR P4 i P4 Extra

Svenskor

3 Frida Hansdotter

17 Anna Swenn-Larsson

27 Estelle Alphand

33 Ylva Stålnacke

42 Sara Hector

47 Magdalena Fjällström

56 Nathalie Eklund

Säsongens femte slalom i världscupen avgörs i Kranjska Goras branta hang. Femte kanske du tänker, det är ju sex tidigare inräknade i slalomcupen. Det beror på att två parallelltävlingar är inräknade från Courchevel och Oslo. Men här tittar vi på hur det har gått i de vanliga slalomtävlingarna.

Där har som vanligt Mikaela Shiffrin dominerat stort, precis som vanligt. Den första tävlingen vann visserligen slovakiskan Petra Vlhova före Shiffrin, men sen har det varit som vanligt, en kamp om andraplatsen. Där har schweiziskan Wendy Holdener varit starkast med två raka andraplaceringar samt en tredje i Levi.

För svensk del så har Frida Hansdotter slutat trea i de två senaste efter att knappt ha missat pallen i de två första. Damerna kör inte ofta i Kranjska Gora, två gånger de senaste tio åren. Senast, 2014, vann Frida Hansdotter före Marlies Schild och syrran Bernadette Schild. Den förra har slutat medan Bernadette i år, 28 år gammal, är på väg mot ett rejält genombrott med ständiga pallkänningar.

Det var för övrigt en väldigt trevlig svensktävling i Kranjska Gora för fyra år sen med Maria Pietilä Holmner som femma, Anna Swenn-Larsson sexa, hennes fjärde bästa insats i världscupen, Nathalie Eklund 16 och Emelie Wikström 17. Anna startar som 17 och har hittat tillbaka till stabil topp tio kapacitet. Men det krävs ytterligare en nivåhöjning för att vara med och slåss om pallplatserna. Den förmågan har hon inte visat än. Nathalie Eklund startar med nummer 56 och kämpar för att hitta tillbaka till de resultat hon gjorde före skadan för ett par år sen. Emelie Wikström har ryggproblem och kör igen först i sista tävlingen före OS i Lenzerheide om två veckor.

Väldigt spännande blir det att se vad Estelle Alphand kan göra. Femma i Lienz, med startnummer 35, och på väg mot pallen i Zagreb när hon oturligt körde ur. Estelle har visat att hon kör lika snabbt som de allra bästa i världen. Bland annat var hon 39/100 snabbare än Shiffrin till första mellantiden i andra åket i Zagreb – när hon startade bara fem åkare före.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista