Dario Cologna leder inför sista etappen.
Dario Cologna. Foto: ANDREAS SOLARO

Cologna överlägsen vinnare – Rickardsson åtta

2:06 min

Dario Cologna, Schweiz, vann Tour de Ski i överlägsen stil. Han vann med nära en och en halv minut före norrmannen Martin Johnsrud Sundby. Trea blev Alex Harvey, Kanada.

Resultat, 9 km (h)
1) Dario Cologna, Schweiz
2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +1.26,5
3) Alex Harvey, Kanada, +1.30,6
Svenska placeringar:
8) Daniel Rickardsson, +3.20,8
28) Oskar Svensson, +8.27,9

Herravslutningen av Tour de Ski blev inte dramatisk sett till förstaplatsen. Cologna gick ut i över en minuts ledning och hade inga problem att hålla undan i den branta klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis.

Där bakom blev det en hård uppgörelse om pallplatserna. Johnsrud Sundby spurtslog Harvey medan Poltoranin fick nöja sig med fjärde plats. Ryssen Alexander Bolsjunov var med i kampen om pallplatserna inför sista kilometern, men gick in i väggen och tog sig i mål på sjätte plats med stumma ben.

Daniel Rickardsson startade som åtta och blev även åtta i mål efter en stark insats.

– Rickardsson har visat att han är vår bäste herråkare nu. Det är stigande formkurva på honom, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Rickardsson till Radiosporten:

– Jag hade bra ben idag och har känt mig i ganska bra slag sista tiden. Det här är min bästa klättring, säger Rickardsson.

Marcus Hellner och Jens Burman drog sig ur sista etappen efter att ha haft känningar i luftrören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista