Bandy, svenska damlandslaget och natur-is
Foto: Svenska bandyförbundet och TT, collage SR

OS-dröm bakom bandy-VM i Kina

2:19 min

För första gången någonsin avgörs bandy-VM i Kina. På naturis, utan belysning och med förkortad matchtid. Många frågetecken, men hoppet är att vinna något större i längden.

Sveriges bandylandslag ska försvara sitt VM-guld på en sjö, i en park utan vare sig belysning eller permanenta omklädningsrum och över förkortad speltid i kinesiska Chengde.

– Bandy-VM har ju inte spelats i Kina tidigare, det är ju en viss oro om de verkligen har förutsättningarna som krävs för att arrangera ett mästerskap där, säger svenska spelaren Camilla Johansson till Radiosporten.

Samtliga VM-matcher måste spelas i dagsljus och speltiden är förkortad, från ordinarie 2x45 minuter till 2x30. Dessutom spelas både semifinalerna och finalen samma dag.

Anledningen till att bandy-VM spelas i Kina är att det internationella förbundet vill sprida sporten i världen.

– På grund av det här VM:et kan det kanske komma med i OS och det skulle jag vilja, säger Malin Persson som i fjol utsågs till årets spelare i svensk bandy.

På damsidan har bandy-VM arrangerats sedan 2004. Sverige har spelat samtliga finaler och vunnit sju av åtta VM-guld.

Spelprogram:

Tisdag 9 januari: 
06.30 Sverige-USA

Onsdag 10 januari:
08.00 Ryssland-Sverige

Torsdag 11 januari:
05.00 Sverige-Norge

Fredag 12 januari:
Kvartsfinaler

Lördag 13 januari:
Semifinaler, bronsmatch och finaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista