Estelle Alphand
Foto: Pontus Lundahl/TT

Alphands rekordfärd mot toppen: ”Känns jättekonstigt”

3:57 min

Den 22-åriga alpina åkaren Estelle Alphand har på två månader hunnit göra ett nationsbyte och en rekordfärd mot den alpina toppen.

– Det känns jättekonstigt faktiskt, säger hon till Radiosporten.

När Estelle Alphand startade i säsongspremiären i Sölden i slutet av oktober hade hon aldrig tagit världscuppoäng i slalom och bara några ströpoäng storslalom. 

Det har hunnit passera två omtumlande månader för den 22-åriga Alphand. Då hon bland annat hunnit med ett nationsbytet från Frankrike till Sverige och en rekordsnabb färd mot den alpina världstoppen.

– Det känns jättekonstigt faktiskt för det gick så fort. Men jag försöker fokusera och tänka på skidåkningen, säger hon till Radiosporten. 

Hon hade svårt att få sitt genombrott och vantrivdes rejält i det franska landslaget. 

– Jag ville inte vara med i det landslaget längre, jag ville ha något nytt. Sverige har ett starkt och bra lag och jag ville byta, motiverar hon. 

Efter bytet har det gått bra för Alphand. Senast i helgens storslalomtävling i slovenska Kranjska Goraslutade slutade hon på en 10:e plats. 

Och med framgång följer uppmärksamhet och hon är nu den åkaren tillsammans med Frida Hansdotter som de allra flesta journalister vill prata med. 

Hur är det att helt plötsligt få den här uppmärksamheten? 

– Det är roligt, jag blir bara lite stressad ibland över att behöva prata.

Dilemmat? Svenska inte är hennes förstaspråk.

– Men det går bättre och bättre.  

LYSSNA: På hela intervjun med Estelle Alphand i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista