GÖTEBORG 2018-01-05 Herrlandslaget i handboll tränar i Partille inför EM och lördagens landskamp mot Ungern. Här Hampus Wanne som också spelar i SG Flensburg-Handewitt i Bundesliga. Foto Thomas Johansson / TT
Foto: Thomas Johansson / TT

EM-debutanten Hampus Wanne: ”Hade inte löst det utan henne”

5:21 min

24-åriga kantspelaren Hampus Wanne är en av tre mästerskapsdebutanter i truppen till handbolls-EM i Kroatien.

Han debuterade i Elitserien som 17-åring, och flyttade till Flensburg i Bundesliga när han var 19.

Efter ett par läroår i Tyskland är han numera förstaval i sin position hos Flensburg, och redo för sitt första mästerskap med landslaget.

Moderklubben är Önnered men sin egentliga handbollsfostran har Hampus Wanne fått i RIK där han spelade till 17 års ålder. Han lämnade RIK för Aranäs och chansen till mer speltid, och två år senare fick han kontrakt med Flensburg i Bundesliga.

– Jag hade ingen aning om vad jag gjorde när jag flyttade till Flensburg, jag kunde ingen tyska och var överlägset sämst i laget säger Hampus Wanne om flytten till Tyskland som 19-åring.

I Flensburg blev det ett antal läroår i skuggan av lagets stjärnor, fram till att idag vara självklart förstaval på vänsterkanten.

– Jag har lärt mig att allt inte alltid är så lätt och självklart. Det tror jag har hjälpt mig mest, säger Hampus Wanne om att ha fått kämpa för sin plats i laget.

– Nu spelar jag med hundra gånger mer självförtroende, och känner mig säker i mig själv och i min handboll.

När Hampus Wanne 2013 tog steget till Flensburg så följde flickvännen Daniela Gustin med.

I dag är hon landslagsspelare precis som Hampus. Då var hon en lovande ungdomsspelare som äventyrade sin egen karriär genom att flytta till Tyskland och en inledningsvis osäker handbollsframtid.

– Jag vet inte om jag hade löst det utan henne, då hade vi varandra där nere alltid.

– När vi ser tillbaks på det så har vi gjort helt rätt.  

Förbundskapten Kristjan Andrésson säger att Hampus Wanne är bra i försvar och rapp i kontringarna.

Att han numera är solklar etta i sin position i Flensburg, och spelar 60 minuter i stort sett varje match och gör det jättebra.

Hampus Wanne håller med om att han är stark i kontringsspelet, men lyfter också fram sin förmåga att driva boll själv och ta sig förbi en motståndare.

– Jag kommer inte hit med inställningen att peta Jerry Tollbring. Jag vill bli kontinuerligt uttagen i landslaget, för jag tror att det här laget kan gå väldigt bra under de närmsta tio åren säger Hampus Wanne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista