Carl-Johan Evers med inklippt bild på Nordkoreas ledare.
Svenske Carl-Johan Evers Foto: Montage: Malin Rimfors/Sveriges Radio/TT

Svenske ”skiddiplomaten” träffade Nordkorea

3:08 min

När nu relationerna ser ut att tina mellan Syd- och Nordkorea finns det en svensk person som varit med i processen och som känner sig extra glad, ”Skiddiplomaten” Carl-Johan Evers.

Idrottsvärlden domineras idag av beskedet att nordkorenska idrottare är välkomna till OS i Pyeongchang. I grannlandet Sydkorea som Nordkorea formellt är i krig med. Och när relationerna nu ser ut att tina finns det en svensk person som varit med i processen och som känner sig extra glad, ”Skiddiplomaten” Carl-Johan Evers.

Ingenjören Carl-Johan Evers hörde du kanske i ett längre reportage i Radiosporten i helgen?

Evers har sedan OS i Lillehammer 1994 jobbat med att anlägga skidbackar, bland annat inför stora tävlingar såsom olympiska spel. Så sent som i februari 2017 var han också, som förste utlänning någonsin, en del av en grupp som var i Nordkorea för att träna deras egna åkare.

Idag kan Evers berätta för Radiosporten att han också varit med i dialogen mellan Nord- och Sydkorea under vintern. Han kan till och med ha haft en roll i det faktum att samtalen mellan Nord- och Sydkorea nu återupptagits på allvar efter två års tystnad.

– I december blev jag kallad till Sydkoreas förstesekreterare på ambassaden. Den nya sekreteraren var väldigt angelägen om att träffa mig, berättar Carl-Johan Evers för Radiosporten.

– Hans viktigaste budskap var att man nu i sista stund ville försöka få med Nordkorea till OS.

Efter det kontaktade Carl-Johan Evers Nordkoreas ambassad i Sverige.

– Med ganska kort varsel fick jag träffa ambassadören. Jag fick då presentera denna inbjudan [från Sydkorea], som man mottog med stor tillfredsställelse.

Tror du själv att det finns en koppling?

– Ja, tajmingen var väldigt bra. Så jag har en stor anledning att tro att detta var en bidragande orsak.

Hur känns det här för dig?

– Det känns väldigt positivt. Jag har ju arbetat med ”skiddiplomati” mellan dessa länder i fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista