Fem svenskar fightas om platser till VM i isracing

Bara världsmästaren Dimitri Koltakov är säker på en plats i årets VM-serie i isracing. Fem svenskar är med i kvalet till övriga platser.

Förra året fick fyra svenska förare köra VM-serien i isracing vilket var ovanligt många. Rutinerade Stefan Svensson lyckades bäst med en sammanlagd sjunde plats och satsar ett år till. Han får kvala tillsammans med 15 andra förare från hela världen.

Kvalet avgörs i två tävlingar där de sex främsta i respektive tävling är säkra på en VM-plats. Kvalen avgörs lördag 13 januari i Örnsköldsvik och i finska Ylitornio.

Stefan Svensson kör på hemmaplan tillsammans med sonen Niclas och Jimmy Olsén från Strömsund. Örnsköldsviksförarna Ove Ledström och Martin Haarahiltunen får åka till Ylitornio.

Eftersom bara Koltakov är säker på VM-plats så är startfältet starkt i båda kvaltävlingarna.

I Örnsköldsvik finns ryska duon Daniil Ivanov och Dimitri Khomitsevich i startlistan precis som tyskarna Günther Bauer och Johann Weber. Österrikaren Frank Zorn som varit den starkaste ickeryske föraren i flera år finns också med i Örnsköldsvik.

Svenskarna som kör i Ylitornio får fightas med Dinaar Vallev som var VM-femma i fjol och landsmannen Sergej Karachintsev. Dessutom finns tyske Stefan Pletschacher, Jan Klatovksy från Tjeckien, Harald Simon från Österrike med flera starka förare på startlinjen.

Lite nytt för året är att förare från såväl Australien som Frankrike och Norge finns med.

Utöver Koltakov och de 12 förare som kvalar in till VM kommer internationella förbundet att dela ut två permanenta wildcards.