Niclas Ekberg och Lukas Nilsson.
Niclas Ekberg och Lukas Nilsson. Foto: Johan Nilsson/TT

Guide: Sverige-Island i EM-premiären

1:29 min

Sverige inleder handbolls-EM med match mot Island. Ladda upp inför kvällens direktsändning med vår matchguide.

Vad: EM i handboll, premiär.

Var: Spaladium Arena, Split, Kroatien.

När: 18.15 direkt i Radiosporten i P4.

Referenter: Per Kahl och Magnus Wislander

Alla inledningsmatcher är viktiga för de brukar sätta prägel på hela turneringen

Förutsättningar: Kroatien och Serbien är de övriga lagen i gruppen och för att ta sig vidare till mellanrundan måste man ha ett lag efter sig efter tre omgångar. Med utgångspunkt att Kroatien är favorit i gruppen så är Island en match som helst bör vinnas om Sverige vill ta poäng med sig till nästa steg i turneringen.

I ljudklippet nedan tippar Wislander Sveriges grupp

Så bra är Island: Aron Palmarsson är den som styr det Isländska spelet, han och kantspelarna är viktiga. Island spelar ett nordiskt spel med högt tempo och mycket kontringar. Det måste Sverige se upp med.

Det är 70-30 i svensk fördel. Island är inte riktigt så vassa som för ett par år sedan. Samtidigt är Island en handbollsnation med många bra spelare ute i Europa och med stor rutin

Tidigare möten: Statistiskt har Sverige ett stort övertag på Island på 17 tävlingsmatcher har Sverige vunnit 13 och Island bara 4. Senaste gången lagen möttes i ett mästerskap var i VM 2015 i Qatar, då vann Sverige med 24-16.


Sveriges lag

Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Appelgren.

Utespelare: Philip Henningsson, Simon Jeppsson, Max Darj, Jerry Tollbring, Niclas Ekberg, Hampus Wanne, Fredric Pettersson, Johan Jakobsson, Albin Lagergren, Jim Gottfridsson, Linus Arnesson, Mattias Zachrisson, Jesper Nielsen, Lukas Nilsson.

Förbundskapten: Kristján Andrésson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista