”Ted – för kärlekens skull” är en stor publikframgång på Sveriges biografer just nu.
”Ted – för kärlekens skull” är en stor publikframgång på Sveriges biografer just nu. Foto: TT

Så var Ted Gärdestad – som ung idrottsstjärna

Så var Ted Gärdestad – som ung idrottsstjärna
17 min

Musik och tennis var livet för den unge Ted. Hör reportaget av Bengt Skött, som hittat Teds ungdomspolare.

Just nu är filmen ”Ted – för kärlekens skull” en stor publikframgång på Sveriges biografer. Ted Gärdestads karriär som pop- och vissångare är välkänd. Han hör ju till den svenska musikhistoriens fenomen – efter ett enormt genombrott redan i de övre tonåren.

Men mindre bekant är att idrotten fyllde hans liv innan musiken tog över. Han hörde till de fem främsta tennisspelarna i landet, i sin ålderskull, under en lång följd av år.

Radiosportens Bengt Skött agerade detektiv och sökte nyligen upp just de personer som Ted Gärdestad allra oftast spelade tennis med: på träningsbanan, i turneringar och på lägerresor i bland annat Båstad.

En av dem, Peo Nilsson från Sollentuna, kunde visa upp smått unika rörliga filmbilder på en liten och tunn, men mycket snabb, vänsterhänt, Ted Gärdestad.

Hör om Teds egenskaper som idrottare – och ung, talangfull musiker och låtskrivare. Hör om hans första skiva, och hans genombrott i den svenska popvärlden. Och hör anekdoter som Peo Nilsson, och även Janne Jernbeck, bjuder på. Jernbeck var på tiden Sverige-tvåa i Ted Gärdestads åldersklass, bara slagen av en viss, jämnårig Björn Borg!

Fotnot: Filmbilderna kan vid denna tidpunkt, av rättighetsskäl, inte visas här på sajten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".