Kristofer Hahne med några av spelarna i Spånga basket.
Kristofer Hahne med några av spelarna i Spånga basket. Foto: SR

Spånga Basket har flera anställda tränare för sina barn- och juniorlag

Klubbens eldsjäl Kristofer Hahne: Gäller att man har kvalifikationerna
6:13 min

Klubben i västra Stockholm har valt att satsa på en professionell organisation för sina barn och ungdomar. Idag har klubben fyra heltidsanställda ledare.

– Jag dömer inte ut föräldrar som ledare som sådana men det gäller att man har kvalifikationerna och erfarenheten om vad man ska jobba med. Får man inte rätt förutsättningar från början så kommer man i längden inte tycka att det är kul, säger Kristofer Hahne i Spånga Basket.

80-årige Kristofer Hahne har en minst sagt gedigen erfarenhet av svenskt föreningsliv och framför allt inom basketen.

Efter 60 år som ungdomsledare är han i allra högsta grad fortfarande aktiv och tränar ungdomslag. Han var med och grundade Spånga basket en gång i tiden och ligger också bakom att byggt upp den tidigare storklubben inom svensk basket Solna Vikings.

När han kom tillbaka till Spånga Basket så inledde han sitt jobb att lyfta klubben igen med målet att ha anställda tränare.

– Det viktiga är att inte pengar från aktivitetsbidrag och medlemsavgifter läcker över till seniorverksamheten för då finns inte förutsättningarna utan man måste se till att allting satsas på ungdomssidan, säger Kristofer Hahne.

Men hur mycket dyrare blir det då att ha barn som idrottar i en sån här modell? För de allra yngsta i Spånga basket kostar det 1200 kronor för en säsong och sen stiger avgiften med åren till den högsta avgiften på 3700 kronor.

– Det gäller att hålla ett öga på det så att det inte blir för dyrt men jag tror ändå om man jämför med andra idrotter så är kostnaderna inte så. Fotbollen och basket är ofta dåliga att ta betalt för verksamheten.

Har ni fått någon kritik att det blivit dyrt att vara med i Spånga Basket?

– Det har hänt att föräldrar anfört att det är för dyrt men vi vill inte utesluta någon så då försöker vi lösa det med subventionerade avgifter.

För tio år sen bestod Spånga basket av 40 ungdomar. Idag har det utökats till 400 aktiva och fyra heltidsanställda tränare.

Att nå dit krävs förstås ett hårt arbete, men Kristoffer Hahne med sin erfarenhet menar att vilken förening som helst har en bra möjlighet att kunna ha anställda ungdomsledare.

– Jag anser att de kommunala och statliga bidragen är ganska goda och med det som bas tillsammans med medlemsavgifter så kan man komma väldigt långt.

Mer om Barn- och ungdomsidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".