Hanna Falk
Hanna Falk vinnare i Dresden. Foto: AFP/TT

Dubbelt svenskt på pallen i Dresden

REFERAT: Hanna Falk vinner sprinten i Dresden
0:23 min

Det var svensk dominans i damernas världscupsprint i Dresden – Hanna Falk vann före utropstecknet Maja Dahlqvist. Sämre gick det för Stina Nilsson som föll snöpligt och blev sist.

Resultat damer:
1. Hanna Falk 2.11,02
2. Maja Dahlqvist +0,23
3. Sophie Caldwell +0,30
----
5. Anna Dyvik +0,68
6. Stina Nilsson +7,56

Sveriges kanske största hopp i sprinten, Stina Nilsson, var länge med i täten och såg också ut att gå mot en pallplats. Men då hände det som inte fick hända – Nilsson gick omkull och fick se samtliga åkare passera. Hon tappade alldeles för mycket och gick till slut i mål som sista åkare, nästan åtta sekunder efter konkurrenterna.

Hör: Längst ner kan du lyssna på hur det lät när Nilsson föll

Trots Nilssons fall det blev det svensk seger. Hanna Falk, som gick vidare på tid från semifinalen, vann före Maja Dahlqvist. Den sistnämnda gjorde utan tvekan sitt bästa resultat i världscupen och visade kanonform i samtliga heat.

– Jag ville ligga långt fram, jag är ganska explosiv och jag visste att det var min chans. Det gick jättebra, säger Dahlqvist till Radiosporten.

För Hanna Falk var det första sprintsegern i världscupen sedan 2010.

– Det var på tiden, säger hon.

– I semifinalen fick jag en dålig start så jag fick skärpa till mig i finalen och var mer fokuserad på att få en bra start.

Amerikanskan Sophie Caldwell blev trea och finalens fjärde svenska – Anna Dyvik – slutade femma.

Resultat herrar:
1. Federico Pellegrino 1.52,77
2. Johannes Hösflot Kläbo +0,18
3. Lucas Chanavat +0,98
----
5. Emil Jönsson +2,36

På herrsidan var Emil Jönsson enda svensk i final. Han gjorde ett bra lopp i semifinalen när han i den sista backen klättrade från tredje plats och tog ledningen. Svensken höll sedan hela vägen in i mål men lika bra gick det inte i finalen.

– Det är roligare att vara i final än att åka ut i kval. Jag var oväntat besviken efteråt, jag var som ett argt barn och kastade saker. När man är i final vill man vara på pallen men herregud, det är det bästa jag gjort på flera år, säger Jönsson.

Jönsson blev femma, näst sist, och var 2,36 efter segraren Federico Pellegrino. Italienaren vann före vanligtvis ostoppbare Johannes Hösflot Kläbo från Norge. 

Relaterat

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".