Sydkorea och Nordkorea går tillsammans i OS

Sydkorea och Nordkorea har enats om att gå tillsammans under invigningen av Pyeongchang-OS.
Dessutom blir det ett gemensamt ishockeylag.

Nyheten bekräftades på onsdagseftermiddagen genom ett gemensamt uttalande från Seouls enhetsministerie.

Vid invigningen kommer de båda OS-trupperna att marschera in tillsammans under en gemensam flagga, och i damernas ishockeyturnering kommer ett antal nordkoreanska spelare att delta i det sydkoreanska laget – som möter Sverige den 12 februari.

– Ett gemensamt lag skulle vara en bra möjlighet för ishockeyn att växa i intresse hos koreaner, sade Sydkoreas president Moon Jae-In tidigare om det som då enbart var ett förslag, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ett förslag som tidigare väckt stark kritik från bland annat de sydkoreanska spelarna.

Kritiken har framförts bland annat genom namnlistor, där en av underskrifterna skriver att "det inte är samma sak som att limma ihop en sprucken tallrik".

Förra veckan inledde Sydkorea och Nordkorea sina första överläggningar på två år, för att diskutera Nordkoreas deltagande i OS. Länderna är formellt i krig eftersom Koreakriget (1950-1953) slutade med vapenstillestånd och inte i ett fredsavtal.

Nordkoreas vilja att samtala och samarbeta har dock väckt viss skepticism.

– Detta är inte ett tillfälle att lätta på trycket eller att belöna Nordkorea. Det faktum att Nordkorea nu engagerar sig i dialog kan tolkas som bevis för att sanktionerna har effekt, säger Japans utrikesminister Taro Kono, som uppmanar att inte vara naiva mot den nordkoreanska "charmoffensiven", enligt nyhetsbyrån TT.

Planerna på ett gemensamt hockeylag och en gemensam inmarsch måste dock godkännas av IOK innan de kan bli verklighet. Ett möte är inplanerat i Lausanne, Schweiz, på lördag.

Nordkorea kommer totalt att skicka en delegation på 550 personer, varav 230 supportrar, till Pyeongchang-OS.

I dagens pressmeddelade meddelade även Sydkorea att Nordkorea tillåts resa till Pyeongchang via landgränserna, vilket normalt sett inte är tillåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista