Koreansk mat.

OS-matserien: K Food – så lagar du kimchi

”Koreansk mat är okomplicerad, hälsosam och rustik”
7:53 min

Kocken Jennie Walldén driver koreansk restaurang i Malmö. I vår serie K Food guidar hon till maten från OS-landet. I premiäravsnittet får vi lära oss att laga nationalrätten kimchi.

Det är stöttepelaren till hela den koreanska kosten.

Kimchi är grönsaker som man mjölksyrar, oftast med chili, ingefära och vitlök. I regel görs det på salladskål men till exempel rättika och gurka funkar också. I Korea äts kimchi till alla måltider: frukost, lunch och middag.

Recept

Ingredienser:
2 kg salladskål, skuren i ca 4 cm bitar
3 msk salt
1 ½ dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk strösocker
2 msk riven ingefära
2 msk riven vitlök
1 liten gul lök, skalad och riven
½ dl fisksås
1 dl gochujaru
3 msk saltade miniräkor eller 15 vanliga räkor, skalade och finhackade, eller 2 msk extra fisksås
6 salladslökar, tunt skivade
1 morot, skuren i tändstickstunna stavar
10 cm rättika, skuren i tändstickstunna stavar

Så gör du:
1. Lägg salladskålen i en stor skål. Separera bladen väl. Strö saltet över salladskålen och blanda försiktigt men noggrant så att alla blad täcks med salt. Låt stå i en och en halv timme i rumstemperatur. Skölj salladskålen grundligt för att få bort överflödigt salt. Smaka av så att kålen smakar lite salt.

2. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock och något genomskinlig blandning. Låt svalna något och blanda sedan ner ingefära, vitlök, lök, fisksås, gochujaru och räkor. Rör noga.

3. Tillsätt de finskurna grönsakerna och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda noggrant, gärna med händerna så att inte grönsakerna går sönder.

4. Lägg i glasburkar; täck med plastfolie direkt på kimchin och sätt på lock. Fyll inte burkarna helt upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur i två dagar. När den bubblar av jäsningen är den klar att ätas. Förvara sedan i kylen. Godast efter två veckor i kylen, men den håller i över två månader.

Recept av Jennie Walldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".