Sveriges Stina Nilsson Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag efter silvermedaljörer lördagens tävling i 4x5km, stafett på Alpensia Cross Country Skiing Center i i vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto Anders Wiklund / TT
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Marit Björgen spurtslår Stina Nilsson.
2 av 2
Marit Björgen spurtslår Stina Nilsson. Foto: ODD ANDERSEN

OS-silver till Sverige i stafetten

REFERAT: Här vinner Norge guldet före Sverige
1:25 min

Sverige fick nöja sig med OS-silver i damstafetten i Pyeongchang. Norges Marit Björgen spurtade ifrån Stina Nilsson till guldet.

– Hon hade en extra växel som jag inte hade, säger Stina Nilsson till Radiosporten.

Resultat stafett (d)
1. Norge 51:24.3
2. Sverige +2.0
3. OAR +43.3

– Det var synd att hon inte hade kontakt med Björgen på upploppet. Det syntes plötsligt att Stina var trött i benen, hon var lite vinglig, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Sverige låg illa till efter första sträckan där Anna Haag gjorde en svag insats och växlade som femma, 25 sekunder från täten.

Men Charlotte Kalla gjorde en jättesträcka och förde upp Sverige till täten.

– Charlotte Kalla har ett sånt fighting face nu, hon går stenhårt. Jag tror jag faktiskt aldrig sett henne så här, sade Radiosportens expert Torgny Mogren.

Så här säger Kalla till Radiosporten:

– Jag visste att det kommer bli tufft. Jag försökte bara hålla i frekvens och steglängd, säger Kalla. 

Kalla såg till att Ebba Andersson på tredje sträckan kunde gå ut i 10 sekunders ledning tillsammans med ryska laget OAR. Till sista sträckan gick Sverige ut tillsammans med OAR och Norge. Där var Marit Björgen till slut vassast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".