OS Damkronorna.
Foto: Frank Franklin II

Damkronorna undvek jumboplatsen

Leif Boork: "Besvikna – inget att snacka om"
3:11 min

Damkronorna besegrade Korea med 6-1 och undvek därmed jumboplatsen i OS. Men sjunde platsen är de svenska ishockeydamernas sämsta placering någonsin.

– Klart att vi är besvikna med den placeringen, det är inget att snacka om, säger förbundskapten Leif Boork till Radiosporten.

Sverige-Korea 6-1 (2-1, 1-0, 3-0)

Sverige hade ett jättetryck hela den andra perioden och med bara minuter kvar kom det förlösande 3-1-målet. I en spelvändning hittade Fanny Rask, i samarbete med Emma Nordin, fram till Erika Grahm som från nära håll bara hade att peta pucken i mål.

Ett riktigt snyggt hockeymål. Som man kämpat och kämpat för att göra det här tredje målet.

I början av den sista perioden kom också 4-1 och den svenska segern var definitivt säkrade. Det blev till slut 6-1 och Damkronorna slutar därmed sjua i OS, näst sist, och det är den sämsta placeringen någonsin för de svenska ishockeydamerna.

– Klart att vi är besvikna med den placeringen, det är inget att snacka om, säger förbundskapten Leif Boork till Radiosporten.

Speglar sjunde platsen verkligheten?

– Nej, det tycker jag inte. Om vi säger att USA är etta, Kanada tvåa och Finland och Ryssland trea och fyra och sedan så är vi där. Det som jag inte lyckats med är att ta det här laget ett steg till, till medaljerna.

Även Pernilla Winberg var missnöjd med den svenska insatsen.

– Det är väl aldrig kul och det var inte det här vi hoppades på inför. Klart att vi är besvikna, säger hon.

För Leif Boork var det förmodligen sista matchen – från och med nästa säsong tar Ylva Martinsen över som förbundskapten.

– Klart att det finns små saker som man kanske skulle göra annorlunda men jag ångrar inga stora, strategiska beslut. Vi har jobbat hårt och gjort vad vi kan, säger Boork.

Matchfakta

Sverige-Korea 6-1 (2-1, 1-0, 3-0)

Första perioden: 1-0 (5.50) Sabina Küller (Fanny Rask, Erica Johansson Udén), 1-1 (6.21) Han Soo-Jin (Park Jon-Gah), 2-1 (19.37) Emmy Alasalmi (Maja Nylén Persson, Anna Borgqvist).

Andra perioden: 3-1 (16.27) Erika Grahm (Fanny Rask, Emma Nordin).

Tredje perioden: 4-1 (3.05) Annie Svedin (Lisa Johansson, Sara Hjalmarsson), 5-1 (9,31) Fanny Rask (Maria Lindh), 6-1 (17.19) Lisa Johansson (Anna Borgqvist, Sara Hjalmarsson).

Skott: 40-16 (16-6, 15-2, 9-8).
Utv, Sverige: 3x2. Korea: 2x2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".