Samuelssons Rysslands-bojkott: ”IBU skiter i hur det ser ut”

2:45 min

Sveriges dubble OS-medaljör i skidskytte Sebastian Samuelsson har beslutat sig för att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland. Tre nationer gör samma sak; Kanada, USA och Tjeckien. Men det svenska skidskytteförbundet anser inte att en bojkott är rätt väg.

Färske OS-medaljören i skidskytte, Sebastian Samuelsson, väljer att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland 20-25 mars. Anledningarna är främst Rysslands bristfälliga antidopningsarbete, men även de dödshot som Samuelsson har mottagit i samband med tidigare uttalanden kring Ryssland och den dopningshistorik som landet uppvisat de senaste åren.

– Det är något som har gått väldigt fel med antidopningsarbetet i Ryssland och därför tycker jag inte att vi ska ha några tävlingar där. Det är väldigt tråkigt för IBU (internationella skidskytteförbundet, Radiosportens anm.) har fått höra den här kritiken tidigare men de har inte lyssnat. De vill ha den där tävlingen där till varje pris. Man skiter i hur det ser ut och struntar i vad aktiva säger, säger Sebastian Samuelsson till Radiosporten.

Tre nationer har valt att bojkotta världscuptävlingen i Ryssland; Tjeckien, USA och Kanada men för Sverige är det inte aktuellt med en bojkott.

– Från förbundet anser vi inte att bojkott är bästa vägen, utan vi väljer att gå via normala kanaler för att agera i ärendet, säger svenska skidskytteförbundets ordförande, tillika ledamot i det internationella skidskyttförbundet (IBU), Olle Dahlin till Radiosporten.

Samuelsson uttrycket även rädsla över att ryssarna ska mixtra med dopningsproverna och att han därmed skulle ha riskerat att testa positivt i samband med tävlingarna i Ryssland.

– Det är den rädslan man har. Man vet att de kan manipulera prover eftersom de har gjort det tidigare. Jag vill inte ge dem chansen att kunna göra det.

Samuelsson får här mothugg av Olle Dahlin, ordförande i svenska skidskytteförbundet:

– Ryssarna är inte alls inblandade i dopningskontrollerna. Han är väl inte riktigt uppdaterad här, Sebastian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista