19.30-kritiken mot SHL: ”Förstår inte hur de tänker”

7:18 min

Kritiken mot SHL:s beslut att senarelägga starttiden för semifinal- och finalmatcherna i SM-slutspelet med en halvtimme har varit hård och kommer från både publik och media.

– Det blir svårt med familjen om man ska gå sena vardagskvällar, säger  föräldern och hockeyåskådaren Jonas Ahlqvist från Värnamo.

– Det var TV4:s önskemål och vi tyckte det var bra, säger SHL:s Erik Strandmark.

Från och med SM-semifinalerna i ishockeyns slutspel för herrar startar matcherna en halvtimme senare än vanligt på vardagarna. 19.30 i stället för 19.00 som det är under grundserien och inledningen av SM-slutspelet.

En senareläggning som har fått kritik även i år. En senare starttid är långtifrån optimalt för exempelvis en barnfamilj som vill ta sig till SHL-arenorna.

– Rent spontant tycker jag inte det är bra. Det blir svårt med familjen om man ska gå sena vardagskvällar, säger föräldern och hockeyåskådaren Jonas Ahlqvist från Värnamo och tillägger:

– Vi åker från Värnamo och har 45 minuter hem så blir det väldigt sent en vardagskväll om man ska kunna gå med barnen.

När matchen börjar 19.30, kommer ni gå ändå?

– Säkerligen kommer vi göra det ändå, men jag tycker det är en sämre tidpunkt att starta.

I Göteborg brukar Ellinor (mamma) och hennes familj se Frölunda spela då och då.

– Det är lite tråkigt med tanke på att det blir sent för barnen när de ska upp på skolan dagen efter. Jag vet inte hur de har tänkt men för oss barnfamiljer blir det ju sämre, säger Ellinor.

Benny är en av de lite äldre åskådarna som denna tisdagskväll är på plats i Scandinavium. Han tror inte att en halvtimme senare spelar så stor roll.

– Det spelar inte så stor roll om det är sju eller halv åtta. Måste det bli mindre barnfamiljer då? De får väl ledigt dagen efter om det är hemmamatch, säger Benny.

Men varför väljer SHL att göra så här? Radiosporten frågade bland andra hockeyåskådaren Annika:

– Nej, ingen aning.

Tror du att har tänkt?

– Nej (skrattar).

Ja, hur har Svenska hockeyligan tänkt? Det här är inte första året som starttiden för semifinal- och finalspelet senareläggs en halvtimme under vardagar.

– I semifinal och framför allt i finalen så kommer matcherna sändas i TV4. Det är ett önskemål från TV4 med den starttiden (19.30, Radiosportens anm.) som vi tycker är bra, säger Erik Strandmark som är ansvarig för medierättigheter på SHL.

Det är alltså det sändande tv-bolaget, i detta fall TV4, som har önskat 19.30 och då blev det så?

– De har önskat och vi har tittat på andra saker och sedan har SHL bestämt att vi ska starta 19.30.

Kan du förstå kritiken kring det här att det blir för sent för exempelvis barnfamiljer att gå på ishockey om det börjar 19.30?

– Det förstår jag absolut. Framför allt då med tanke på slutspelsupplägget, att matcherna kan dra ut på tiden. Hur tidigt vi än startar så är det ett problem att vi inte vet när matcherna slutar.

Kritiken mot SHL:s beslut finns inte bara hos barnfamiljer. Krönikörer i rikstäckande sporttidningar har sågat det hela och även lokala reportrar och krönikörer ute i hockeysverige är minst sagt kritiska.

– Jag tycker att det är ett väldigt konstigt beslut. Vill man ha mycket publik så måste jag anpassa sig till publiken och det tycker jag inte att man gör om man spelar ännu senare än vanligt. Jag antar att det är tv som styr och då gör SHL så. Men jag tror att man biter sig i svansen, säger Per Bergsten, hockeyreporter på Corren i Linköping.

Radiosportens hockeyexpert L-G Jansson tycker framför allt att det är synd om målgruppen barn och ungdomar.

– Jag hade gärna sett att man stått kvar vid klockan 19.00. Jag har barnbarn som går på ishockey. Den där halvtimmen och om det blir förlängningar och sena kvällar, då tror jag inte de kommer att se så mycket hockey på läktaren. För den väldigt unga gruppen, barn och ungdomar, så är det både irriterande och tråkigt, säger L-G Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista