Zebastian Modin jagar nya medaljer i Paralympics i Pyeongchang.
Zebastian Modin jagar nya medaljer i Paralympics i Pyeongchang. Foto: Jessica Gow/TT

Guldhoppet Modin värmer upp med skidskytte

Zebastian Modin: "Inte fokuserat på skyttet"
4:12 min

Sveriges största medaljhopp i Paralympics, Zebastian Modin, jagar nya framgångar när mästerskapet drar igång till helgen. Men i lördagens skidskyttelopp vågar han inte tro på medalj.

– Jag har inte fokuserat så mycket på skyttet i år och egentligen är det ju skyttet jag haft problem med men jag har inte tagit det vidare. Jag ville fokusera på min åkning, säger Zebastian Modin till Radiosporten.

Zebastian Modin har fyra medaljer från Paralympics på meritlistan – alla i längdskidåkning. Lördagens skidskyttelopp ser han mest som uppvärmning.

– Ja, som det ser ut nu så är det så tyvärr. Mitt mål på sikt är dock att det inte ska vara så.

När Modin, som är blind sedan sjuårsåldern, kommer in till skjutvallen finns ett gevär på mattan. Sedan får han ta på sig ett par hörlurar och därefter lyssnar han sig till träffarna. Ljudet blir högre ju närmare centrum vapnet riktas. 

– Så man måste lära sig och veta när högsta tonen är och då skjuter man. Det blir ett glatt ljud om man träffar och ett mer ledsamt ljud om man missar.

Truppchef Niklas Grön medger att Modin är Sveriges största medaljhopp.

– Han har tagit medaljer tidigare och vet vad det handlar om. Han är i jättebra form och kommer sälja sig dyrt, säger Grön.

Hör hela intervjun med Zebastian Modin i ljudfilen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".