Stort samarbete mot hot och våld inom svensk idrott

4:49 min

Hot, våld och trakasserier får för många att lämna svensk idrott. Det anser Riksidrottsförbundet som tillsammans med brottsofferjourens hjälp lanserar en stödfunktion för att hjälpa drabbade.

– Vi vill framför allt att man ska börja berätta och prata om det här för gör vi det så förminskar vi individernas påverkan och deras skrämselkapital, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet, RF, har med hjälp av brottsofferjourens hjälp lanserat en stödfunktion för personer som utsatts för hot, våld och trakasserier inom svensk idrott. Målet är att ett stort mörkertal drabbade ska belysas och i förlängningen hjälpas, det berättar RF:s säkerhetsansvariga Lena Sahlin för Radiosporten.

– Vi ser just inom idrotten att det finns en stor tystnadskultur och som utsatt är man väldigt ensam i beslutet om man ska polisanmäla eller inte. Och vi lanserar nu tillsammans med brottsofferjouren en stödfunktion som är viktig.

Hur ska den hjälpa drabbade?

– Vi vill framför allt att man ska börja berätta och prata om det här för gör vi det så förminskar vi individernas påverkan och deras skrämselkapital.

Hör hela reportaget i ljudfilen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista