Haarahiltunen kan gå i Posas hjulspår

4:52 min

Årets stora överraskning i VM-serien i isracing heter Martin Haarahiltunen från Örnsköldsvik. Han ligger sammanlagd fyra i slutet på sin debutsäsong och ser ut att bli bäste ickeryske förare.

Martin Haarahiltunen fick en isracingcykel för drygt tre år sedan av rutinerade föraren Stefan Svensson. Nu är Martin en av världens främsta förare under sin debutsäsong i VM.

– Jag är väldigt överraskad och hade inte alls väntat mig att ligga så här högt upp, säger han från en parkeringsplats i tyska Inzell inför säsongens sjunde VM-deltävling.

Redan vid VM-debuten i Kazakstans huvudstad Astana slog han isracingvärlden med häpnad. Han slutade trea och det var flera år sedan en svensk isracingförare stod på prispallen i en VM-deltävling.

– Jag körde bara på och det kändes bra, de som stod runtomkring skakade bara på huvudet, skrattade och förstod inte hur det gick till.

Framgången i Astana visade sig inte vara en tillfällighet. Sedan dess har det blivit två finaler till och ytterligare två semifinalplatser. Att han ligger fyra med 68 inkörda poäng är långt över hans egna förväntningar inför säsongen:

– Målet var att inte komma sist och att skaffa mig erfarenhet under säsongen, säger Martin Haarahiltunen till Radiosporten.

Noggrannhet i förberedelserna inför vare tävling och god hjälp av de andra svenska VM-förarna lyfter Martin själv fram som främsta orsaker till att han lyckats så bra.

Inför de sista fyra deltävlingarna ligger Martin på en stabil fjärdeplats och nu siktar han högre:

– Fjärde plats är utanför pallen men det gäller att vara etta, det finns inget annat för mig i alla fall.

Senast en svensk blev individuell världsmästare i isracing var 2002 när Posa Serenius vann. Med så många relativt unga svenska förare i VM-serien som det finns nu tror Martin Haarahiltunen åtminstone att det blir en svensk VM-medalj snart.