Trion som gör upp om SOK:s ordförandeklubba

5:11 min

Efter Hans Vestbergs plötsliga avhopp måste Sveriges olympiska kommitté hitta en ny ledare. Tre personer har nominerats.

De kandidater som ser ut att göra upp om ordförandeposten är:

Katarina Henriksson
Ordförande i Svenska Konståkningsförbundet och styrelseledamot i SOK. Skulle bli första kvinnan som ordförande i SOK. Det som talar för henne är att konståkningsförbundet lyckats få flera stora mästerskap till Sverige under hennes ledning.

Per Palmström
Vice ordförande i SOK och medlem av den exekutiva kommittén i det Internationella fäktningsförbundet. Han har stöd av ett antal mindre förbund. Redan vid förra ordförandebytet var han intresserad, men gav upp sin egen kampanj för att istället stötta Hans Vestberg.

Mats Årjes
Ordförande för Svenska Skidförbundet och medlem i Internationella skidförbundets beslutande råd. Än så länge bara nominerad och stöttad av sitt eget förbund.

DN:s Jens Littorin bevakar ordförandestriden nära och tror att Per Palmström har störst chans att ta över som ordförande.

– Jag skulle tro att Per Palmström ligger bäst till. Vi får se vad valberedningen kommer fram till. Men mitt tips är Palmström, säger Jens Littorin.

SOK:s årsmöte äger rum den 19:e april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista