Pernilla Lindberg och hennes caddie/fästman Daniel Taylor fick kyssa segerpokalen.
1 av 3
Pernilla Lindberg och hennes caddie/fästman Daniel Taylor fick kyssa segerpokalen. Foto: ROBERT LABERGE
Pernilla Lindberg inledde årets första major strålande.
2 av 3
Pernilla Lindberg inledde årets första major strålande. Foto: Chris Carlson/AP
Pernilla Lindberg är bästa svenska i USA.
3 av 3
Pernilla Lindberg är bästa svenska i USA. Foto: Göran Söderqvist

Pernilla Lindberg majorvinnare – efter sanslös rysare

Lindberg: "Hade jättebra självförtroende"
3:17 min

Hon gick sensationellt hela vägen till särspel.
Och efter en sällan skådad rysare stod hon som mästare.
Pernilla Lindberg är årets första majorvinnare.

ANA Inspiration
1) Pernilla Lindberg, Sverige, 273
2) Park In-Bee, Sydkorea, 273

På det första särspelshålet i kväll, och det femte totalt efter gårdagens fyra, var Lindberg oerhört nära att direkt sätta en birdie – men hennes fina långputt stannade ett par centimeter för tidigt.

På det efterföljande hålet var 31-åriga Lindberg, som aldrig blivit bättre än trea på LPGA-touren, under rejäl press då den sjufaldiga majorvinnaren Inbee Park satt en fin långputt för ett parslag och tvingade svenskan att göra detsamma – vilket hon gjorde.

Även nästa hål, det åttonde särspelshålet totalt, missade Park In-Bee sin birdieputt ur ett bra läge, vilket gav Lindberg ett fint läge att avgöra från ganska nära håll. Men ännu en gång missade Lindberg – och rysaren gick vidare.

Då stod Lindberg för en fenomenal långputt för birdie, vilket satte rejäl press på den niorankade koreanskan – som missade med ytterst liten marginal.

– Jag har puttat så otroligt bra hela veckan, så jag trodde att jag hade bra chans igen, säger Lindberg till Radiosporten om den avgörande putten.

Och med den sensationella segern – hennes första på 250 proffstävlingar – blev hon den sjätte svenska golfaren i historien att vinna en major, varav fem kvinnor.

– Otroligt stort! Jag kommer ihåg att när jag var väldigt ung och satt och skrev ner långsiktiga mål skrev jag något om att vinna en major och skriva in mig i historieböckerna, men det kändes för stort för att ens på riktigt vara sanning, men nu är det sanning, säger hon.

Svenska majorvinnare

Annika Sörenstam: 10 (Nabisco 2001, 2002 och 2005, LPGA-mästerskapen 2003, 2004 och 2005, US Open 1995, 1996 och 2006, British Open 2003).
Anna Nordqvist: 2 (LPGA-mästerskapen 2009 och Evian Championship 2017).
Liselotte Neumann: 1 (US Open 1988).
Helen Alfredsson: 1 (Nabisco 1993).
Henrik Stenson: 1 (British Open 2016)
Pernilla Lindberg: 1 (ANA Inspiration 2018).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".