STCC
Robert Dahlgren glädjs åt att Skellefteå får en ny racingbana. Foto: TT

Ny racingbana i Skellefteå till 2019

Regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren: ”Ska bli fantastiskt”
2:15 min

I början av maj inleds årets säsong av STCC på Ring Knutstorp i Skåne. Till nästa säsong byggs Sveriges längsta permanenta racingbana utanför Skellefteå som mäter lite drygt fyra kilometer.

STCC har skrivit ett 10-årigt avtal med Skellefteå Drive Center i Norrland som bygger banan. Samtidigt så återuppstår klassiska Midnattssolsloppet efter 50 år i malpåse.

Efter att ha varit tvåa i STCC-mästerskapet inte mindre än fyra gånger och trea en gång så fick till slut Robert Dahlgren titulera sig mästare när förra säsongen summerades. Han bor i Skellefteå och är lyrisk till den nya banan på hemmaplan nästa säsong.

– Det ska bli helt fantastiskt, det är ju en dröm. Det är något vi pratat om länge att förhoppningsvis kan det komma en bana hit upp och att den kommer just till Skellefteå gör det hela extra roligt.

Hur går tankarna där uppe, hur stort intresse är det för STCC?

– Det är ju jättestort, av naturliga skäl här i Skellefteå är ju vintersporter stort, ishockeyn är stor här givetvis men det finns ett jättestort intresse för motorsport och bilar i allmänhet så att jag tror att vi kommer få se en storpublik här.

Vad får du för känsla när du tänker på nästa säsong även om inte årets säsong ens har börjat?

– Jag kan knappt vänta. Målsättningen att få tävla här i Skellefteå och få komma hit som regerande mästare, det är det jag drömmer om innan jag somnar om kvällarna.

Vad är det då för typ av bana det handlar om?

– Framförallt att den är snabb, den har en internationell karaktär, det är många tekniskt svåra partier med häftiga omkörningsmöjligheter, inte bara på ett ställe. Du kan inte blockera ett helt race utan det kommer bli många omkörningar. Riktigt häftigt att se tror jag. Det kommer blir roligt både för förare och publik på en tekniskt svår bana tror jag.

Robert Dahlgren har redan kört banan fast i en simulator och berättar hur det kändes.

– Superhäftigt. Det kommer att krävas många varv innan man har lärt sig den och jag lär ju se till att jag kan den som baksidan av min hand innan jag kör här. Det är en tävling jag inte tänkt förlora i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".